Nemci chcú späť dôveru. Investujú 40 miliárd eur do elektrických áut

Do dvoch rokov plánujú nemecké automobilky investovať astronomických 40 miliárd eur do elektromobility. Aj vďaka tomu sa chcú opäť uchádzať o dôveru zákazníkov, ktorá bola poškodená aférou Dieselgate.

06.12.2018 17:00
debata (6)
V súčasnosti ponúkajú nemecké automobilky len... Foto: Volkswagen
VW - elektromobily V súčasnosti ponúkajú nemecké automobilky len 20 elektrických modelov. Už o dva roky by to malo byť šesťdesiat. Obrovskú ofenzívu pripravuje aj Volkswagen.

Počet ponúkaných elektrických modelov od nemeckých výrobcov by sa mal do dvoch rokov zvýšiť zo súčasných dvadsať na šesťdesiat. Povedal to zahraničným novinárom v Berlíne šéf združenia automobilového priemyslu VDA Bernhard Mattes, podľa ktorého sa nemecké automobilky usilujú o znovuzískanie dôvery, o ktorú prišli po dieselovom škandále. „Áno, manipulácia s emisným softvérom stojí za stratou časti dôvery, to je jasné,“ povedal Mattes v narážke na aféru, ktorá zasiahla najmä automobilku Volkswagen. „Túto dôveru si musíme u zákazníkov aj politikov získať späť.“

Jednou z ciest je podľa Mattesa to, že nemecké automobilky dodržia, čo sľúbili, teda napríklad aktualizáciu softvéru v 5,3 milióna áut tak, aby sa znížili ich emisie oxidu dusičitého (NO2). Ďalšou cestou je práve rozvoj elektromobility, na ktorú sa nemeckí výrobcovia chcú sústrediť. Miliardové investície by sa mali podľa Mattesa premietnuť do radikálnej zmeny modelovej ponuky. V roku 2030 by mali elektromobily tvoriť okolo 30 % nových áut na nemeckom trhu, namiesto dnešných dvoch percent. Výrazne narásť má aj podiel hybridných vozidiel.

Mattes zároveň uviedol, že takémuto vývoju treba zásadne prispôsobiť infraštruktúru. "Dnes je 76 % všetkých európskych nabíjacích staníc v štyroch krajinách s odkazom na Nemecko, Francúzsko, Holandsko a Veľkú Britániu. To sa musí zmeniť. Aj v spolkovej republike sa podľa Mattesa musí dramaticky zvýšiť ich počet, aby bolo možné obslúžiť také veľké množstvo áut s elektrickým pohonom. „A ak má tieto autá poháňať čistá elektrina, bolo by tiež potrebné zvýšiť počet veterných elektrární v Nemecku zo súčasných 30-tisíc na 84 000, alebo podobným spôsobom posilniť iný zdroj čistej energie,“ povedal Mattes.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #elektromobily
Články podľa značiek