Ford mení doručovanie zásielok. Začína v Londýne

Doručovanie zásielok v mestách je neefektívne. Balíkov pribúda a dodávok tiež. Výsledkom sú zápchy. Čo sa s tým dá robiť? Kým prídu k slovu drony, Ford má recept. A už ho testuje v britskej metropole.

11.03.2019 12:00
debata
Ford chce do doručovania zásielok zapojiť... Foto: Ford
Ford - doručovanie zásielok Ford chce do doručovania zásielok zapojiť peších kuriérov aj kuriérov na bicykloch. Predišlo by sa tým zbytočným jazdám a tiež by sa zrýchlilo doručovanie balíkov koncovým zákazníkom.

Na projekte novej logistiky doručovania zásielok Ford spolupracuje so spoločnosťou Gnewt v Londýne. Ford je síce výrobcom úžitkových vozidiel, teda aj dodávok, ktoré slúžia na doručovanie balíkov zákazníkom, takže by mu mal rastúci záujem o vozidlá tohto druhu vyhovovať, no zároveň si uvedomuje, že doručovateľský systém je neefektívny. Často sa stáva, že vozidlo nie je vyťažené a napriek tomu odvezie malú zásielku až pred dvere klienta. Týmto sa zvyšuje počet dodávkových vozidiel v mestách a zahusťuje sa ich doprava.

Pritom možno podľa Fordu očakávať, že vďaka rastúcej popularite nakupovania cez internet sa počet zásielok v nasledujúcej dekáde zdvojnásobí. To by mohlo viesť ku kolapsu dopravy. Príklady negatívneho vplyvu na premávku tu máme pritom už dnes. Napríklad v Londýne sa za posledné tri roky predĺžil čas jazdy z dôvodu hustnúcej dopravy o 40 %! Čo bude teda o desať rokov? Navyše, ak sa zo strany zákazníkov stále zvyšuje tlak na rýchlosť dodania tovaru a za nižšiu cenu. Jazdy poloprázdnych dodávok v prehustených mestských aglomeráciách to nevyriešia.

Logistiku by zabezpečoval plánovací softvér... Foto: Ford
Ford - doručovanie zásielok Logistiku by zabezpečoval plánovací softvér napojený na cloud. Vybral by vhodné miesto, kde by dodávka odovzdala zásielky kuriérom.

Ford preto v Londýne odštartoval projekt, ktorý skúma možnosti kooperácie vozidiel s pešími doručovateľmi a doručovateľmi na bicykloch. Expedícia tovaru sa síce začína opäť naložením zásielok do dodávky, ale potom vstupuje do hry softvér Fordu využívajúci cloud. Pomocou neho nájde vodič dodávky ideálne miesto, ktoré je blízko koncovým zákazníkom. Tu preberú zásielky spomínaní kuriéri a odnesú ich klientom. Často rýchlejšie ako dodávka uviaznutá v zápche alebo limitovaná organizáciou dopravy, napríklad jednosmernými ulicami.

Cieľom je znížiť zaťaženie miest ľahkými úžitkovými autami, zrýchliť doručovací proces a tiež znížiť objem škodlivých emisií. Zdá sa to jednoduché a logické riešenie, aspoň do času, keď väčšinu zásielok začnú dopravovať drony. Ako to ukázal Mercedes-Benz v koncepte Vision Van pred dvoma rokmi, ktorý bol predskokanom nového Sprinteru. Drony by sa totiž mohli stať tiež súčasťou dodávkových áut budúcnosti. Dodávka by teda slúžila len ako domovský prístav s tovarom.
Ford - doručovanie zásielok
Ford - doručovanie zásielok
+6Ford - doručovanie zásielok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #kuriéri #zásielky #logistika
Články podľa značiek