Avia skončí so spaľovacími motormi. Prejde na elektrický pohon

Tradičný český výrobca malých nákladných vozidiel mení stratégiu. Dieselovým motorom dá zbohom. Prednosť dostanú batérie.

15.03.2019 19:00
debata (8)
Avia Initia 4x4 je najnovším modelom... Foto: Avia
Avia Initia 4x4 - 2018 Avia Initia 4x4 je najnovším modelom spoločnosti so sídlom v Přelouči. V budúcnosti by sa mala stať základom pre nové elektrické nákladné vozidlá.

Už koncom minulého roka Avia oznámila, že nevidí budúcnosť vo výrobe nákladných vozidiel so spaľovacími motormi. A to len približne pol roka po tom, čo predstavila najnovší model Initia s pohonom oboch náprav. Skončiť s výrobou chcela už v januári, no do leta má ešte vzniknúť niekoľko desiatok modelov s naftovými motormi spĺňajúcimi emisnú normu Euro 6. Dôvodom radikálneho kroku sú sprísňujúce sa emisné normy. Od septembra by tak musela prísť na trh s modelmi, ktoré vyžadujú dodatočnú úpravu výfukových plynov a novú homologizáciu. A to by bolo drahé, najmä ak trh ovládajú veľkí výrobcovia.

„Zmeny v oblasti emisií predražujú vývoj a najmä výrobu úžitkových áut. Preto sme sa rozhodli prijať strategické rozhodnutie a upustiť od ďalšej produkcie vozidiel s naftovými motormi, ktoré sa javia pre ako nerentabilné. Budeme hľadať nové možnosti pre budúcnosť,“ povedal hovorca Avia Motors Andrej Čtvrtníček. Tá má byť čisto elektrická, hoci na zákazku bude ešte tento rok Avia vyrábať aj naftové štvorkolky. Avia momentálne hľadá partnerov, ktorí by využili je podvozky modelu Initia a dodávali pre spoločnosť elektrický pohon.

Partnerom môže byť napríklad poľský H. Cegielski-Poznaň. O spolupráci sa hovorilo už v roku 2017. Šuškalo sa aj o výrobe elektrického ťahača s Tatrou. Produkcia elektrických nákladných áut však nebude pre Aviu úplnou novinkou. Približne pred desiatimi rokmi vyrábala v kooperácii s britskou firmou Smith elektromobily využívajúce platformu modelového radu D, ktoré mali dojazd 160 a vo verzii s väčším objemom akumulátorov až 250 km. Distribuovali sa však len vo Veľkej Británii a v USA.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #elektrické autá #Avia
Články podľa značiek