BYD K12A: Obor medzi autobusmi má 27 metrov. Ako inak, je z Číny

Toto je najdlhší autobus sveta a keby aj nie, tak potom určite najdlhší elektrobus planéty. Postavila ho čínska spoločnosť BYD, no kariéru odštartuje v kolumbijskej Bogote.

10.04.2019 16:00
debata
Obor medzi autobusmi má dĺžku 27 metrov a... Foto: BYD
BYD K12A - najdlhší elektrobus Obor medzi autobusmi má dĺžku 27 metrov a odvezie až 250 cestujúcich.

Veľké mestá potrebujú veľké autobusy. A tento ním nepochybne je. Asi neprekvapí, že autobus K12A vznikol v miliardovej Číne. Postavila ho spoločnosť BYD, inak známa výrobou osobných áut. Na domácom trhu bola v roku 2017 ôsmou najväčšou automobilkou, keď vyrobila viac ako 400 000 vozidiel. Vlani ich bolo už viac ako 520 000. Ale pozor, z toho 247 000 elektro­mobilov! Takže hoci jej produkty v Európe nepoznáme, patrí k vôbec najväčším výrobcom batériových vozidiel na svete.

Možno aj preto skončila objednávka veľkého dopravného podniku práve na stole spoločnosti BYD. Hľadal totiž ekologický veľkokapacitný prostriedok pre hromadnú dopravu. A keď hovoríme veľkokapacitný, v ríši stredu si to musíme ešte vynásobiť „čínskym koeficientom“. BYD K12A meria až 27 metrov a podľa výrobcu ide o najväčší sériový autobus všetkých čias. A keby aj nie, pretože v Drážďanoch jazdí takmer 31 metrov dlhý AutoTram Extra Grand, ide bezpochyby o najväčší autobus s čisto elektrickým pohonom.

Toto monštrum s dvoma kĺbmi poháňajú štyri... Foto: BYD
BYD K12A - najdlhší elektrobus Toto monštrum s dvoma kĺbmi poháňajú štyri elektromotory a na jedno nabitie prejde 300 km.

Tento obor odvezie až 250 cestujúcich a má štyri nápravy. Karoséria sa skladá z troch článkov a dvoch kĺbov. Zaujímavosťou je, že ho poháňajú až štyri elektromotory. Vďaka tomu môže prepínať medzi pohonom 8×4, alebo 8×2. Na jedno nabitie má prejsť až 300 km s prevádzkovou rýchlosťou 70 km/h. To na mesto bohato stačí. Kapacita batérií musí byť obrovská, výrobca ju však neprezradil. Testovacia prevádzka neodštartuje v Číne, ale v kolumbijskej Bogote, kde bude K12A premávať v rámci tranzitného systému TransMilenio.

Podľa hovorkyne automobilky BYD Stelly Li umožní novinka, aby si cestujúci vychutnali tichú a komfortnú jazdu bez emisií a prevádzkovateľom ušetrí obrovské prostriedky na údržbu. Kariéru má nepochybne sľubnú. Už dnes je Čína najväčším prevádzkovateľom elektrobusov. Jazdí ich tam viac ako 400 000, čo je podľa odhadov 99 % zo všetkých vo svete. A k tomu môže BYD počítať so záväzkom dvanástich svetových metropol, ktoré v roku 2017 vyhlásili, že do roku 2025 budú prevádzkovať len elektrické autobusy. Pre zaujímavosť, v tom istom roku si od BYD objednalo 60 elektrobusov kalifornské Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #BYD #elektrobus #BYD K12A
Články podľa značiek