Ford F-Max: Najlepší 'Truck' sveta vyrábajú v Turecku

Nákladným autom roka 2019 sa stal nový Ford F-Max. Vzniká na samom okraji Európy.

12.04.2019 16:00
debata
Víťazný kamión získal celkovo 126 hlasov, vďaka... Foto: Ford
Ford F-Max - International Truck of the Year Víťazný kamión získal celkovo 126 hlasov, vďaka čomu porazil aj svojich najväčších konkurentov v súťaži - Volvo FH LNG a Scaniu Urban Range.

Na medzinárodnom veľtrhu úžitkových vozidiel IAA v nemeckom Hannoveri o tom rozhodla porota zložená z motoristických novinárov z 23 európskych krajín. Titul „International Truck of the Year“ tak prvý raz po 43 rokoch putuje výrobcovi, ktorý nesídli priamo v Európe, ale na jej okraji. Veľký závod Ford Otosan v tureckej provincii Kocaeli sa už totiž nachádza v západnej časti Malej Ázie.

Víťazný kamión získal celkovo 126 hlasov, vďaka čomu porazil aj svojich najväčších konkurentov v súťaži – Volvo FH LNG a Scaniu Urban Range. Po testoch na ceste a ďalšom hodnotení zabodoval najmä technologickými inováciami, komfortom, bezpečnosťou, jazdnými vlastnosťami, spotrebou paliva či dosahom na životné prostredie. Podľa pravidiel súťaže patrí výročná cena tomu nákladnému autu, ktoré sa na trh dostalo v uplynulých 12 mesiacoch a najviac prispelo k efektivite cestnej dopravy.

„Toto ocenenie je pre našu značku veľmi dôležitým krokom k ďalšej budúcnosti značky Ford Trucks. F-Max je úspešným výsledkom päťročného vývoja osvedčeného vyše piatimi miliónmi kilometrov v jedenástich krajinách na štyroch svetadieloch. Stáva sa tak dôležitým benchmarkom v medzinárodnom meradle. Obrovská vďaka patrí všetkým našim zamestnancom, ktorí sa podieľali na vývoji,“ uviedol Haydar Yenigün, generálny riaditeľ spoločnosti Ford Otosan, ktorý si cenu prevzal.

Na porotu spravila dojem pohonná sústava vozidla a funkcie ako eco-roll, ktorý šetrí palivo, ACC či adaptívny tempomat. Zaujal i tichý šesťvalcový motor Ford Ecotorq s emisnou normou Euro 6 a výkonom 500 koní. A aj keď je kabína tohto kamióna oproti pôvodnému modelu o čosi väčšia (má šírku 2,5 a vnútornú výšku 2,16 metra), stále má vynikajúce aerodynamické vlastnosti a bohatú výbavu. Vďaka tomu vodičovi poskytuje patričné pohodlie a výborné podmienky na riadenie vozidla i oddych.

„So zavedením modelu F-Max spoločnosť Ford Trucks dodala jemne upravený kamión, ktorý môže byť významným novým hráčom vo vysoko konkurenčnom segmente diaľkovej dopravy,“ zhodnotil predseda súťaže Gianenrico Griffini. V roku 2018 spomenutú cenu vyhralo holandské nákladné auto DAF XF/CF.

Víťazi súťaže v minulosti

Rok Model
2018 DAF XF/CF
2017 Scania S
2016 Iveco Eurocargo
2015 Renault Trucks' T
2014 Volvo FH
2013 Iveco Stralis
2012 Mercedes-Benz Actros
2011 Mercedes-Benz Atego
2010 Scania R
2009 Mercedes-Benz Actros

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford F-Max #Truck of the Year
Články podľa značiek