BMW, Daimler a VW čelia podozreniu z tajnej dohody. Hrozia im obrie pokuty

Pokuty vo výške až 10 % z ročného obratu hrozia automobilkám BMW, Daimler a VW, ak sa preukáže, že cielene spomalili vývoj technológií na čistenie výfukových plynov naftových a benzínových áut.

08.04.2019 19:00
debata (1)
Európska komisia podozrieva tri veľké nemecké... Foto: BMW
BMW - výfuk s reproduktorom Európska komisia podozrieva tri veľké nemecké automobilové koncerny z cieleného spomalenia vývoja ekologických technológií v autách.

Európska komisia podozrieva tri nemecké automobilové koncerny z uzatvorenia tajnej dohody, ktorá mala v období rokov 2000 až 2014 umelo obmedziť konkurenciu pri vývoji technológií na čistenie výfukových plynov naftových a benzínových osobných áut. Mohli sa tak dopustiť porušenia antimonopolných pravidiel EÚ, uviedla Európska komisia.

Komisia zatiaľ firmám len zaslala vyhlásenie o námietkach, ktoré je medzistupňom v procese vyšetrovania a ešte neznamená obvinenie. Automobilky sa k nemu majú vyjadriť. Ak sa podozrenia preukážu, môže sa pokuta vyšplhať až na úroveň 10 % z ročného obratu spoločností. Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová uviedla, že firmy môžu spolupracovať rôznymi spôsobmi, aby zlepšili kvalitu svojich produktov.

Pravidlá hospodárskej súťaže však neumožňujú, aby sa dohodli na pravom opaku, teda nezlepšovať svoje výrobky a nekonkurovať si v kvalite.“ Máme obavy, že presne toto sa stalo v tomto prípade a že Daimler, BMW a VW mohli porušiť antimonopolné pravidlá únie. V dôsledku toho mohla byť európskym spotrebiteľom uprená možnosť kúpiť si autá s najlepšou dostupnou technológiou,“ uviedla Vestagerová vo vyhlásení.

V prípade koncernu Volkswagen sa má podozrenie týkať jeho hlavnej značky VW a tiež luxusných značiek Audi a Porsche. Európska komisia v októbri 2017 uskutočnila v súvislosti s podozrením na možnú tajnú dohodu razie v kanceláriách automobiliek BMW, Daimler, VW a Audi v Nemecku. Hlbšie vyšetrovanie odštartovalo v septembri 2018.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #pokuta #BMW #Audi #Mercedes-Benz #Porsche #VW #Daimler #emisie áut
Články podľa značiek