Aj Česi prejdú na elektronické diaľničné známky. Už o dva roky

Vládny návrh novely zákona predpokladá, že v roku 2021 by mali v Českej republike skončiť klasické papierové diaľničné kupóny. Nahradí ich elektronické mýto. Ceny za využívanie diaľnic by však mali ostať bez zmien.

20.05.2019 18:00
debata (1)
Za diaľnice sa u našich západných susedov platí... Foto: ŘSD
Diaľnice Za diaľnice sa u našich západných susedov platí prostredníctvom časových kupónov od roku 1995. Elektronické mýto pre kamióny spustili v roku 2007.

Poplatky za diaľnice by mali motoristi v Českej republike platiť elektronicky a elektronická by mala byť aj ich kontrola. Vládny návrh novely zákona o pozemných komunikáciách už doručil Snemovni hospodársky výbor. Úhradu poplatku bude možné uskutočniť cez internet alebo pomocou mobilnej aplikácie. Budú viazané na registračnú značku vozidla a zaznamená ich informačný systém Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry. Kontrola bude prebiehať, podobne ako na Slovensku alebo v Maďarsku, prostredníctvom kamier. Na previerky by mohli poslúžiť už súčasné mýtne brány pre nákladné autá.

Systém by mal do budúcnosti umožniť aj takzvané krajské diaľničné známky, po ktorých niektoré české regióny volajú už dlhšie. Ministerstvo dopravy si od nového systému sľubuje zvýšenie príjmov z diaľničných poplatkov o 220 miliónov korún (8,54 mil. eur) ročne. Zároveň by sa mali znížiť prevádzkové náklady o 120 miliónov korún (4,65 mil. eur). Novela by tiež chcela oslobodiť niektoré vozidlá s alternatívnym pohonom a niektoré iné zvýhodniť. Zadarmo by po diaľniciach mali jazdiť batériové a vodíkové elektromobily, prípadne hybridy, ktoré produkujú menej ako 50 gramov oxidu uhličitého na kilometer.

Polovičná sadzba sa predpokladá pre vozidlá na zemný plyn a bioetanol. Vozidlá na LPG (propán-bután) novela nezvýhodní. V Českej republike je v súčasnosti v prevádzke asi 1 300 vozidiel na elektrinu, čo neohrozí príjem štátu z diaľničných poplatkov. A to ani v blízkej budúcnosti. V roku 2020 má ich počet stúpnuť na 17 000. Áut na zemný plyn (CNG) je viac. V súčasnosti asi 18 000 a ich počet by mal vzrásť na 50 000. Za diaľnice sa u našich západných susedov platí prostredníctvom časových kupónov od roku 1995. V súčasnosti stojí ročná známka 1 500 korún (cca 58 €). Novela so zvýšením tejto sumy nepočíta, hoci sa nezmenila od roku 2002.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #elektronické diaľničné známky #elektronické mýto
Články podľa značiek