Pokazených áut na diaľniciach pribúda. Aj kvôli maličkostiam

Podľa štatistík britského správcu diaľnic Highways England „skolaboval“ posledný rok na týchto komunikáciách najväčší počet vozidiel. Súvisí to nielen so zložitosťou technológie novších áut, ktorá je rizikom pre väčší počet porúch, ale aj s nedbanlivosťou vodičov. U nás to iste nebude inak.

07.08.2019 16:00
debata (2)
Britské diaľnice boli vlani preplnené... Foto: Highways England
Porucha vozidla Britské diaľnice boli vlani preplnené pokazenými autami. Vyhnúť sa takejto nebezpečnej situácii pritom nie je ťažké. Stačí malá kontrola auta pred dlhšou cestou.

Anglicko zaznamenalo v posledných dvanástich mesiacoch od 1. augusta 2018 do 31. júla 2019 najväčší počet áut, ktoré ostali „visieť“ na diaľniciach a rýchlostných cestách z dôvodu poruchy. V rokoch 2014/2015 to bolo len 189 256. Ide pritom o trend, pretože toto číslo sa zvyšovalo aj v ostatných rokoch. V tých posledných dvoch o celú pätinu. Vyplýva to zo štatistík správcu komunikácií Highways England.

Dôvodov je hneď niekoľko. Highways England vidí príčinu v starnúcom vozovom parku. Priemerný vek vozidiel sa zvýšil zo 6,8 roka (2003) na 7,8 roka (2015) a následne na súčasných 8,2 roka. Hustota dopravy sa pritom veľmi nemenila. Ďalším dôvodom môže byť zložitosť moderných áut. Pribúda totiž množstvo technológií, ktoré vedú k väčšej pravdepodobnosti zlyhania nejakého komponentu, nevynímajúc tie, ktoré môžu viesť až k nečakanému zastaveniu vozidla na diaľnici.

Podľa štatistík je však prekvapujúce, že takmer polovica všetkých prípadov, ktoré Highways England registruje, súviselo s menšími mechanickými problémami, ktorým bolo možné predísť a takmer štvrtina pripadala na problémy s pneumatikami. Vodičom preto odporúča aby vozidlo pred dlhšou cestou skontrolovali. Napríklad tlak v pneumatikách, objem náplne čistiacej zmesi v ostrekovači, hladinu oleja, funkčnosť svetiel a najmä stav paliva v nádrži.

„Porucha na diaľnici býva často desivou skúsenosťou, takže investovať pár minút do kontroly vozidla pred cestou, sa naozaj oplatí,“ povedal Jack Cousens, šéf dopravnej polície. Podporuje ho aj hovorca RAC Breakdown Simon Williams. „Diaľnica je tým posledným miestom, kde by sa chcel vodič ocitnúť so svojim pokazeným autom, takže naše údaje slúžia ako výstraha a apel, aby venovali svojim autám aspoň minimálnu pozornosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #diaľnice #odťahová služba #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek