Projekt solárnych ciest skončil fiaskom. Testovaný úsek je zničený

Vyzeralo to na skvelý nápad. Po dva a pol roku testovania sa však francúzska idea ciest, ktoré budú napájať domácnosti čistou elektrinou, ukázal ako mylný.

04.09.2019 16:00
debata (8)
Cieľom projektu bolo využiť vozovku ako plochu... Foto: Le Monde
Solárna cesta - Francúzsko Cieľom projektu bolo využiť vozovku ako plochu pre inštaláciu solárnych panelov. Kilometrový úsek vybudovali Francúzi pri mestečku Tourovre-au-Perche .

V decembri 2016 dali vo Francúzsku do užívania výnimočnú cestu. Vozovka v blízkosti mestečka Tourovre-au-Perche bola v úseku jedného kilometra pokrytá fotovoltaickými panelmi chránenými odolnou vrstvou proti poškodeniu. Znelo to ako skvelý nápad. Odhad bol, že cesta bude schopná zásobovať elektrickou energiou až 5 000 domácností a na rozdiel od slnečných elektrární, nebude takéto riešenie zaberať zbytočnú plochu. Jednoducho využije tú istú, ktorú využívajú autá. Francúzska vláda naliala do projektu slnečnej cesty päť miliónov eur.

Solárne panely umiestnené na vozovke nielenže... Foto: Le Monde
Solárna cesta - Francúzsko Solárne panely umiestnené na vozovke nielenže negenerovali očakávané množstvo elektrickej energie, ale nevydržali ani nápor dopravy.

Teraz, viac ako dva a pol roka od spustenia prevádzky, prišiel čas na bilancovanie. A k oslavám geniálneho nápadu nie je dôvod. Očakávalo sa, že cesta nielenže vyrieši otázku zdroja čistej energie ale dokonca prinesie 10 500 eur ročne z predaja asi 288 350 kWh elektriny. Lenže v roku 2017 vygenerovala solárna vozovka len 78 000 kWh a o rok neskôr iba 38 000 kWh. Predaj energie vyniesol v prvom roku 4 500 eur a vlani 3 100 eur. Po tridsiatich mesiacoch prevádzky je tak projekt v hlbokej strate.

Dôvodom je vraj nesprávna lokácia do oblasti, ktorá patrí k tým menej slnečným. Ale najviac problémov súviselo so samotnými panelmi. Napriek ochrane nevydržali nápor dopravy, najmä tej nákladnej. Jednoducho praskali. S vozovkou sa nemaznalo ani počasie. Už vlani tak 300 metrov cesty nahradil tradičný asfalt a funkčné panely z tohto úseku boli použité na výmenu iných nefunkčných. Nevýhodou vozovky sa ukázala tiež vysoká hlučnosť. Preto bola maximálna rýchlosť obmedzená na 70 km/h. Teraz to má ale solárna cesta definitívne spočítané.

Všetky panely budú odstránené. Sny o tom, ako sa projekt rozšíri na tisíc kilometrov ciest, ako budú napájať päť miliónov domácností a zarábať štátu peniaze, sa rozplynuli.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #solárna energia #fotovoltaické články #vozovka
Články podľa značiek