Diaľnice zneužívajú šialení šoféri. Nehľadia ani na záchranu ľudí

Diaľnice sa v zrýchlenej dobe stávajú nielen miestom mimoriadne rýchlych bezohľadných vodičov. Opakovane sa vynárajú aj prípady, kedy vodiči v snahe dostať sa z kolóny idú do protismeru. Tiež sa stáva, že nedočkavo čakajú na to, kým sa kolóna pohne a blokujú aj záchranársku uličku, ktorá slúži pre sanitky či hasičov. Pozrite si autentické videá priamo z diaľnic.

10.10.2019 12:50
debata (4)

VIDEO: Vodiči sa na diaľnici v susednom Česku rozhodli v kolóne otočiť sa a skúsiť to v protismere. Pozrite sa, ako to dopadlo.

Video

Jazda v protismere je okrem možných závažných následkov pokutovaná.

Pokuty za jazdu v protismernej časti cesty:

  • v neprehľadných alebo inak nebezpečných miestach (zákruty, vrcholy stúpania a podobne): 100 eur
  • ktorou je diaľnica, rýchlostná cesta alebo iná smerovo rozdelená cesta: rozhodne sa v zvláštnom konaní – predkladá sa správa o výsledku objasňovania priestupku príslušnému správnemu orgánu
  • v ostatných prípadoch: 60 eur
  • ak dôjde k bezprostrednému ohrozeniu bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky: 150 eur
  • ak dôjde k dopravnej nehode: rozhodne sa v zvláštnom konaní – predkladá sa správa o výsledku objasňovania priestupku príslušnému správnemu orgánu

Na Slovensku vláda prijala v zákone zavedenie tzv. záchranárskej uličky pre sanitky a iné záchranárske vozidlá na diaľniciach. Nevytvorenie tejto uličky je postihované 99 eurami a v prípade takzvaného „nalepenia sa“ na vozidlo záchrannej služby až 300 eurami.

VIDEO: Pozrite si, ako kamióny na diaľnici bezohľadne nepustili sanitku či hasičov.

Video

Ako správne vytvoriť uličku na diaľnici?

Pomôže vám vaša pravá ruka. Palec znázorňuje rýchly pruh pri zvodidlách, všetky ostatné prsty predstavujú ostatné pruhy. Záchranná ulička je priestor medzi palcom a ukazovákom. Vodič v rýchlom pruhu by sa mal vždy tlačiť na ľavú stranu vozovky a ostatní doprava. Ľavý pruh na diaľnici nie je určený pre kamióny, ktoré toto pravidlo pravidelne porušujú aj na Slovensku. „Uličku je potrebné vytvárať už vo chvíli, keď vzniká kolóna a nie, keď idú vozidlá integrovaného záchranného systému. To už môže byť neskoro, pretože nebude kam uhnúť,“ upozorňujú záchranári.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #vodiči
Články podľa značiek