V Číne postavili prekrásny úsek diaľnice. Bol by to recept na Strečno?

Nový úsek diaľnice v provincii Chu-pej sa vinie nad meandrami rieky. Je to vlastne most, ktorý však nevedie z jedného brehu na druhý.

25.10.2019 19:00
debata (110)
Nádherný úsek diaľnice vybudovali čínski... Foto: Xinhua News Agency
Čína - diaľnica nad riekou Nádherný úsek diaľnice vybudovali čínski cestári ponad koryto rieky, namiesto toho, aby razili tunel v okolitých kopcoch. Tvrdia, že toto riešenie je prínosom pre prírodu aj ekonomiku samotnej stavby.

Keď v čínskej provincii Chu-pej plánovali rýchlostnú komunikáciu spájajúci okres Yichang s centrálnou diaľnicou G42, do úvahy pripadalo niekoľko alternatív. Problémom bola rieka zarezaná v príkrych svahoch hôr. Prvou možnosťou bola drahé razenie tunelov a druhou cesta vedená čiastočne vo svahoch prepojená viacerými mostnými konštrukciami. Nakoniec sa však cestní inžinieri rozhodli pre úplne iné riešenie. Namiesto toho, aby vytvárali pre cestu nový koridor v zložitom teréne, rozhodli sa využiť ten, ktorý vytvorila sama príroda. Diaľnicu vybudovali ponad rieku. Išlo o rozhodnutie, ktoré bolo výhodné ekonomicky aj ohľaduplné k prírode.

Stavba trvala cestárom dva roky a vyžiadala si... Foto: Xinhua News Agency
Čína - diaľnica nad riekou Stavba trvala cestárom dva roky a vyžiadala si investície vo výške 70 miliónov dolárov. Výsledok ale stojí za to.
Vznikla tak železobetónová konštrukcia, ktorá sa ladne klenie na pylónoch ponad meandre rieky. Z 10,9-kilometrového úseku vedie nad vodou 4,4 kilometra. Čínskym motoristom skrátila cestu na 20 minút. Počas nej sa môžu kochať úžasnými výhľadmi na neporušené svahy hôr. Stavba trvala cestárom dva roky a vyžiadala si investície vo výške 70 miliónov dolárov. Zaujímavé je, že hoci ide o diaľnicu, inžinieri zvolili len dvojprúdovú komunikáciu. Pre investície aj ochranu prírody. Navyše je diaľnica vybavená množstvom kamier, ktoré majú zabrániť znečisťovaniu. Napríklad vyhadzovaniu predmetov do rieky. Previnilcom inak hrozí pokuta vo výške 1 000 juanov, čo je približne 125 eur. Priam sa núka paralela s problémovým úsekom diaľnice D1 v blízkosti hradu Strečno. Nie je ťažké si predstaviť, že namiesto drahého tunelu Višňové by cesta podľa čínskeho receptu viedla ponad Váh. Nebola by to síce najkratšia trasa, ale lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. V súčasnosti je totiž stavba tunela medzi Lietavskou Lúčkou a Višňovým zastavená. Pôvodný zhotoviteľ úseku D1, taliansko-slovenské združenie Salini Impregilo – Dúha, nebol schopný za podmienok zmluvy pokračovať vo výstavbe, preto s ním Národná diaľničná spoločnosť v marci ukončila kontrakt a pripravuje nový tender na dokončenie. Termín spustenia prevádzky je tak opäť v nedohľadne. Čínskym motoristom môžeme len závidieť.
Čína - diaľnica nad riekou
Čína - diaľnica nad riekou
+15Čína - diaľnica nad riekou

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #diaľnice #cesty
Články podľa značiek