Vodiči pozor: Policajti budú na Dušičky v strehu

Počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých bude polícia dohliadať na bezpečnosť v cestnej premávke, a to už od dnes 31. októbra, až do pondelka 4. novembra.

31.10.2019 17:00
debata
Počas Dušičiek budú  policajti usmerňovať aj... Foto: Ivan Majerský
policajt, polícia, doprava, premávka, parkovisko Počas Dušičiek budú policajti usmerňovať aj dopravu v blízkosti cintorínov.

Tak ako každý rok a každé sviatky, očakáva polícia zvýšený počet účastníkov na cestách. Preto aj tento krát prijala opatrenia na zvýšenie bezpečnosti. Ako oznámilo Ministerstvo vnútra, dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch.

Počas minuloročných dušičiek došlo na cestách k 133 dopravným nehodám, pri ktorých zahynuli tri osoby, ťažko sa zranilo 16 osôb a 58 sa zranilo ľahko. „Polícia preto apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť a ohľaduplnosť,“ informuje stránka policajného zboru. Vodiči majú rešpektovať práva chodcov a cyklistov, najmä na priechode pre chodcov a prispôsobiť svoju jazdu počasiu.

V týchto dňoch sa veľmi rýchlo stmieva a neosvetlený cyklista či chodec sa na ceste bez reflexných prvkov vystavuje veľkému riziku. Polícia odporúča použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov. „Za zníženej viditeľnosti by chodci a cyklisti mali mať neustále na pamäti, že ich musí byť dobre vidieť a k tomu stačí pomôcť len málom, nejakým reflexným prvkom.“ Zároveň polícia varuje pred zlodejmi. „Vaše osobné veci nenechávajte bez dozoru – zlodejom nie je nič sväté ani na cintorínoch.“

„Dušičky sú sviatky s nádhernou atmosférou, ani tá však zlodejov neodradí. Dávajte si preto na svoje veci pozor.“ V tejto súvislosti polícia informovala, že posilní hliadky poriadkovej polície, ktoré si posvietia na zlodejov najmä v okolí cintorínov. Železniční policajti zas dohliadnu na cestujúcich vo vlakoch a na staniciach. Polícia tiež vyzýva na súčinnosť. „ Ak spozorujete osoby, ktoré sa správajú podozrivo, upozornite na ne policajné hliadky, prípadne kontaktujte políciu na známom telefónnom čísle 158.“

Prezídium Policajného zboru zároveň povoľuje dňa 1. novembra 2019 všeobecnú výnimku pre všetky nákladné vozidlá. Výnimka platí na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a na cestách pre medzinárodnú premávku, prichádzajúce na územie Slovenskej republiky zo susedných štátov, ktorých cieľ cesty je na území Slovenskej republiky. Ak si to však bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky vyžiada, policajti budú aj napriek tejto výnimke oprávnení zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas.

Čo radí dopravná polícia v skratke

1. Myslite na dostatočnú časovú rezervu, aby ste všetko stihli bez stresu.

2. Pri jazde autom buďte opatrní a ohľaduplní, predvídajte.

3. V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od spolucestujúcich.

4. Zviditeľnite sa reflexnými prvkami a farebným oblečením.

5. Zvýšte pozornosť pri šoférovaní. Na cesty sa totiž vydávajú aj vodiči, ktorí jazdievajú zriedkavejšie, majú menej vodičských skúseností, alebo sú už vo vyššom veku.

6. Ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou.

7. Riaďte sa pokynmi policajtov.

8. Nedajte šancu zlodejom, nič si nenechávajte v aute či bez dozoru na cintoríne.

9. Ak ste sa stali obeťou zlodejov, okamžite kontaktujte políciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #polícia #bezpečnosť #Sviatok všetkých svätých #pamiatka zosnulých
Články podľa značiek