Už žiadne mŕtve deti v prehriatych autách. Taliani zakročili skôr ako svet!

Pokuty od 81 až do 326 eur hrozia od tohto týždňa vodičom v Taliansku, ak pri prevoze detí mladších ako štyri roky nepoužijú systém detekcie na zadných sedadlách. Bojovať proti úmrtiam zabudnutých ratolestí v rozhorúčených autách sa Taliani rozhodli pod vplyvom nedávnych tragických udalostí.

11.11.2019 20:00
debata
Systém na detekciu detí na zadných sedadlách... Foto: Škoda-Auto
Detská autosedačka Systém na detekciu detí na zadných sedadlách nie je zatiaľ povinný. So zmenou prichádza Taliansko.

Sú to obrovské tragédie. Rodič zabudne dieťa v aute, a to vplyvom prehriatia interiéru skolabuje. Nejde pritom o ojedinelé prípady. Stačí nejaká zmena bežných návykov. Napríklad ak vezie otec syna alebo dcéru do škôlky v rodine, kde túto činnosť vykonáva obvykle matka. Dieťa cestou zaspí, otec zabudne na škôlku, auto zaparkuje pred prácou a na omyl príde, až keď sa vracia domov. Bojovať proti takýmto úmrtiam sa už rozhodlo viacero automobiliek aj organizácií. Tak napríklad systém proti takzvanému „syndrómu zabudnutých detí“ montuje do niektorých modelov koncern General Motors, ale aj automobilky Nissan, Hyundai alebo Kia.

Majú rôzne názvy, napríklad Rear Door Alert alebo Rear Occupant Alert. Rovnakým smerom vedú kroky európskeho bezpečnostného konzorcia Euro NCAP, ktoré v septembri oznámilo, že v roku 2022 začne pri hodnotení áut zohľadňovať aj tento systém. Výrobcovia budú môcť získať za pripomienkovač detí na zadných sedadlách body, ktoré sa započítajú do kategórie ochrany detí. Nejde o „povinnú jazdu“, teda povinný predpis, ale ako ukázala minulosť, napríklad pri zavádzaní detekcie slepých uhlov zrkadiel či monitoringu jazdných prúdov, takáto forma nátlaku na výrobcov funguje veľmi účinne. Takmer všetky autá sú už spomenutými prvkami vybavené.

Šušká sa tiež o tom, že celý proces urýchlia európski úradníci. Únia totiž zvažuje, že tento systém bude predsa len povinný. Podobné kroky pripravujú aj regulátori v USA. Taliansku sa však evidentne zdal postup výrobcov či vlád pomalý. Aj v tejto krajine totiž dochádza k podobným prípadom s fatálnymi následkami, približne raz ročne. Naposledy to bolo v septembri, keď otec zabudol svojho syna v aute. Ďalší prípad z Arezze je starý ani nie dva roky. Aj pod vplyvom týchto udalostí sa Taliani rozhodli nečakať a pristúpiť k zmene prakticky okamžite.

Viaceré automobilky už systém detekcie detí... Foto: Hyundai
Hyundai - Rear Occupant Alert Viaceré automobilky už systém detekcie detí ponúkajú. Napríkald Hyundai vybavil alarmom Rear Occupant Alert svoje SUV Santa Fe.

Od novembra platí v Taliansku, ako v prvej krajine na svete, povinnosť použiť pri prevoze detí s vekom do štyroch rokov zariadenie na ich detekciu v autách. Alarm môže byť pritom súčasťou detskej autosedačky, samotného vozidla alebo môže ísť o externé zariadenie. Podmienkou je, aby mala výstraha grafickú aj zvukovú podobu a aby bola počuteľná v interiéri aj exteriéri vozidla. Že to myslia Taliani vážne, dokladujú pokutou vo výške od 81 do 326 eur pre všetkých vodičov, ktorí nové pravidlo porušia. Hrozí im tiež udelenie piatich trestných bodov.

Podľa talianskeho denníka La Repubblica sú na trhu zariadenia, ktoré vysielajú výstražné SMS správy alebo správy cez službu WhatsApp. Cena zariadenia aj s montážou sa má pohybovať v rozmedzí od 50 do 100 eur. Talianska vláda oznámila, že rodinám plánuje prispieť na zariadenie sumou 30 eur. Zatiaľ sa bude povinnosť týkať len talianskych motoristov, respektíve áut s talianskou registračnou značkou. Podľa českého autoklubu ÚAMK sa tak zatiaľ nemusia zahraniční motoristi obávať, že budú pri prevoze malých detí na talianskych cestách bez nového zariadenia sankcionovaní.

Podporu novému zákonu vyjadril aj Andrea Albanese, ktorého dvojročný syn zomrel práve na následky niekoľkohodinového pobytu v rozpálenom aute. „Sme prvou krajinou v Európe, ktorá zakročila, a myslím si, že tento zákon by mali prijať aj tie ostatné,“ povedal Albanese. Je tak pravdepodobné, že postup Talianska urýchli rozhodovanie európskych úradníkov, aby prijali podobné opatrenia, prípadne jednotlivých štátov únie, ktoré budú riešiť tragické úmrtia detí v rozpálených autách vlastnou legislatívou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zabudnuté deti
Články podľa značiek