Paradox: Holandskí policajti kritizujú zníženie rýchlosti na diaľniciach!

Nestáva sa často, aby muži zákona protestovali proti zníženiu maximálnej povolenej rýchlosti. Za normálnych okolností by to pre nich predsa znamenalo menej nehôd a menej práce. V Holandsku sú však nespokojní. Obmedzenie sa totiž týka aj polície.

19.11.2019 18:00
debata
Holandsko zníži maximálnu povolenú rýchlosť na... Foto: Shutterstock
Holandsko - zníženie rýchlostného limitu Holandsko zníži maximálnu povolenú rýchlosť na diaľniciach počas dňa na 100 km/h. Obmedzí to však aj rýchlosť zásahov polície či zdravotnej služby.

Holandsku sa nedarí znížiť emisie oxidov dusíka na požadovanú úroveň. A to už niekoľko rokov po sebe. Rozhodlo sa preto pre radikálny krok. Vláda schválila zníženie maximálnej povolenej rýchlosti na diaľniciach z pôvodných 130 len na 100 km/h. Obmedzenie bude platiť počas dňa od 6.00 do 19.00. Samozrejme, reakcie na seba nenechali dlho čakať. Hoci majú Holanďania ochranu životného prostredia takpovediac v DNA, s kritikou sa ozvali nielen autokluby, ktoré tvrdia, že zníženie rýchlosti spomalí celú ekonomiku, ale dokonca aj zástupcovia polície.

A to je dosť nezvyklé, keďže možno predpokladať, že zníženie diaľničného tempa by mohlo mať pozitívny vplyv na zníženie počtu nehôd na rýchlostných komunikáciách. Problémom ale je, že limit zasiahol aj mužov zákona. Holandské zákony totiž pripúšťajú vozidlám s výstražným znamením, teda vozidlám polície, rýchlej zdravotnej služby či hasičov, prekračovať maximálnu povolenú rýchlosť len o 40 km/h. Takže kým doteraz mohli prenasledovať cestných pirátov alebo sa ponáhľať k nehode rýchlosťou 170 km/h, teraz to je len 140 km/h.

Únia holandských príslušníkov polície varuje, že nové obmedzenie môže spôsobiť predĺženie času príchodu k nehodám. „Za takýchto okolností sa môže stať, že záchranné zložky nebudú schopné prísť včas k havárii,“ povedal pre spravodajský kanál AKT predseda policajnej únie Gerrit van de Kamp. Podľa policajných odborov preto nová legislatíva vyvoláva množstvo otázok. „Chceme vedieť, či či je nutné aby sme tiež dodržiavať novú maximálnu rýchlosť alebo či bude existovať flexibilnejší štandard,“ dodal Kamp.

Na rozdiel od polície neočakávajú pohotovostní lekári a hasiči prakticky žiadne problémy. Tvrdia, že väčšina núdzových výjazdov sa i tak uskutočňuje na miestnych alebo provinčných cestách. Policajtov sa však zastal poslanec CDA Joba van den Berg. „Bezpečnostné zložky, ako polícia či zdravotníci, musia byť na mieste do 15 minút,“ tvrdí a plánuje sa dožadovať odpovedí na množstvo otázok. Viacerí experti zas tvrdia, že prínos nového opatrenia k zníženiu emisií oxidov dusíka je minimálne diskutabilný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Holandsko #maximálna rýchlosť
Články podľa značiek