Americká Tesla si vybrala Nemecko. Do berlínskej fabriky ‘naleje‘ 4 miliardy eur

Iba pred tromi týždňami spustila automobilka Tesla produkciu áut v čínskom Šanghaji a teraz mieri na európsky trh. Elektrické automobily sa začnú vyrábať v Nemecku už v roku 2021. Americká automobilka vytvorí na začiatok 3 000 nových pracovných miest, no podľa jej vízie môže pri zvýšenej výrobe zamestnávať až 8-tisíc zamestnancov. Závod vyrastie v priemyselnom parku Freienbrink v Grüneide v Brandenbursku, kde sa budú vyrábať batérie, motory a kompaktný SUV Model Tesla Y.

19.11.2019 10:00
debata (3)

Spoločnosť očakáva, že doterajší model Tesla 3 bude najpredávanejším automobilom spoločnosti. Model Tesla 3 získal cenu ako najlepšie auto v strednej/vyššej triede. V základnej verzii je cena modelu od 42 000 eur. Výstavba automobilového komplexu sa začne v prvom kvartáli roku 2020. Americký gigant očakáva aj európske dotácie vo výške 300 miliónov eur.

Nemci: Sme atraktívni

„Rozhodnutie spoločnosti Tesla postaviť vysoko moderný závod na výrobu elektromobilov v Nemecku je ďalším dôkazom atraktivity Nemecka v automobilovom priemysle,“ uviedol nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. Berlín sa stane prvým európskym mestom, v ktorom bude pod jednou strechou inžinierske a dizajnérske centrum automobilky Tesla. Spoločnosť oznámila, že má v úmysle začať s aktívnou výrobou svojich komponentov v Európe už v roku 2021. Podľa brandenburskej vlády automobilka plánuje vysadiť aj trojnásobne viac stromov, koľko ich bude vyrúbaných pri výstavbe moderného komplexu.

zväčšiť
porovnanie elektromobilov, graf

Americký automobilový gigant už má montážny závod v Holandsku, ale plány pre Nemecko sú oveľa väčšie. „Každý vie, že nemecké inžinierstvo je vynikajúce a to je súčasť dôvodu, prečo bude naša „Gigafactory 4“ v Nemecku,“ oznámil minulý utorok Elon Musk. Spoločnosť má svoje „Gigafactory“ v Nevade (USA), v New Yorku (USA) a tretia „Gigafactory“ bola len nedávno otvorená v Šanghaji.

Spoločnosť Tesla však ešte neposkytla bližšie informácie ohľadne množstva vyrobených modelov, ktoré plánuje vyrobiť v nemeckej fabrike. Američania už hľadajú zamestnancov, a to najmä stavebných, prevádzkových a inžinierskych pracovníkov.

Briti dúfali, ale obišli naprázdno

V Nemecku sídlia najväčšie automobilky ako sú Volkswagen, Daimler či BMW. Volkswagen sa však novej konkurencie neobáva, keďže nemecká automobilka urobila najagresívnejší krok v posune od tradičných automobilov k elektromobilom. Volkswagen oznámil investíciu v hodnote 30 miliárd eur do elektrifikácie svojich automobilov v nasledujúcich 4 rokoch. Luxusná automobilka Audi už vyrába elektrické SUV, ktorým chce osloviť potenciálnych kupcov modelov Tesly. Ostáva však otázkou, či Tesla dokáže byť jednotkou na trhu v elektromobiloch, aj keď prichádza Volkswagen so svojou plánovanou divíziou.

Tesla v minulosti rozmýšľala aj nad výrobou svojich automobilov vo Veľkej Británii. Vďaka možnej dohode o brexite bez dohody však americká spoločnosť zvážila investície do priemyslu v Spojenom kráľovstve. Analytici však dúfali, že si riaditeľ Tesly Elon Musk vyberie Veľkú Britániu aspoň pre svoje výskumné a vývojové pracovisko, ale aj to sa bude nachádzať v Nemecku. Tesla sa chystá navýšiť aj produkciu v Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete. Predaj elektroáut v Číne bol však narušený tarifami vyvolanými obchodnou vojnou medzi USA a Čínou.

Hrozby pre Slovensko?

V najbližších rokoch by mala byť produkcia elektromobilov sústredená najmä v Nemecku, Francúzsku, Španielsku a v Taliansku.

Výroba elektromobilov môže byť príležitosťou, ale aj hrozbou pre Slovensko. V Trnave odštartovali tento rok výrobu elektrického Peugeotu 208. Z Bratislavy je elektrický e-up! a v Nitre Jaguar začal tento rok produkciu modelu Land Rover Defender, ktorý by sa mal na budúci rok začať vyrábať aj v elektrickej verzii. Výroba elektroáut je však spojená s nižšími nárokmi na pracovnú silu a tiež s rozdielnou dodávateľskou základňou. Fabriky a subdodávatelia na Slovensku sú zatiaľ zameraní viac na autá s klasickým pohonom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #automobilky #Tesla Motors #Elon Musk
Články podľa značiek