NEXT-E: Slovensko má už druhú ultranabíjačku s výkonom 350 kW. Ešte päť ich pribudne

Jazda elektromobilom na dlhé vzdialenosti prestáva byť traumou aj na Slovensku. Rýchlonabíjacie stanice totiž rastú ako huby po daždi. Tá nová v Bratislave je už druhou s výkonom 350 kW! Predbehla dobu, keďže žiadny sériový elektromobil zatiaľ také rýchle nabíjanie nepodporuje.

27.11.2019 16:00
debata (6)
Novú ultrarýchlu nabíjačku nájdete v nákupnom... Foto: ZSE
Nabíjacia stanica - ZSE 350 kW Novú ultrarýchlu nabíjačku nájdete v nákupnom centre Aupark v Bratislave. Druhá sa nachádza v Budči.

Už vlani v novembri v rámci projektu NEXT-E bola na odpočívadle v Budči spustená prvá ultrarýchla nabíjacia stanica pre elektromobily s výkonom 350 kW. V praxi to znamená, že stačí 15 minút nabíjania, aby sa váš dojazd predĺžil o ďalších 400 km. Zatiaľ však žiaden elektromobil tak rýchle nabíjanie nepodporuje. Súčasným maximom je 170 kW. To však neprekáža, vývoj elektrických áut napreduje raketovým tempom, takže čoskoro prídu na trh modely schopné ultrarýchleho „tankovania“, napríklad Porsche Taycan. Teraz pribudla druhá ultranabíjačka v Bratislave. Samozrejme, využiť ju môžu všetky elektromobily už dnes, aj tie s nižším výkonom nabíjania.

Len 15 minút nabíjania stačí, aby sa váš dojazd... Foto: ZSE
Nabíjacia stanica - ZSE 350 kW Len 15 minút nabíjania stačí, aby sa váš dojazd predĺžil o ďalších 400 km.

Otvorili ju v nákupnom centre Aupark. Stanica podporuje konektory CCS/CHAdeMO, takže umožňuje nabíjanie všetkých typov elektrických vozidiel dostupných na Slovensku a v Európe. Naraz sa tu môže nabíjať až šesť elektromobilov alebo plug-in hybridov. Výkon 350 kW je dostupný na dvoch nabíjacích stojanoch, pričom ďalšie štyri parkovacie boxy umožňujú nabíjanie vozidiel s nabíjacím výkonom 22 kW striedavým prúdom prostredníctvom wallboxov. ZSE buduje na Slovensku vlastnú sieť nabíjacích staníc s označením ZSE Drive integrovaných do celoeurópskej siete nabíjacích staníc. Do konca roka ich bude 103, z toho bude 51 rýchlonabíjacích (50 kW), 18 ultrarýchlo nabíjacích (do 350 kW) a 34 AC nabíjacích staníc (22 kW).

Nová ultrarýchla nabíjacia stanica vznikla v rámci medzinárodného projektu NEXT-E, ktorého výsledkom bude vybudovanie siete 222 multištan­dardných rýchlonabíjacích staníc (50 kW) a 30 ultrarýchlo­nabíjacích staníc (150–350 kW). Vytvorí sa tým infraštruktúra na plynulé nabíjanie elektromobilov medzi krajinami západnej Európy a krajinami ako Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Rumunsko. Zapojené sú doň štyri koncerny v oblasti elektroenerge­tického, ropného a plynárenského priemyslu a dvaja producenti automobilov. Okrem skupiny E.ON na Slovensku, v Maďarsku, Česku a v Rumunsku aj Hrvatska elektroprivreda, PETROL (v Slovinsku a Chorvátsku) a automobilky Nissan a BMW.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjacia stanica #ZSE #E-Drive
Články podľa značiek