Vodiči, pozor! V Česku vás môže skontrolovať aj policajný autobus!

Polícia Českej republiky nasadila do boja s cestnými pirátmi nezvyčajnú zbraň. Asi by vám nenapadlo, že rýchle stíhacie policajné auto môže nahradiť na prvý pohľad obyčajný autobus. Lenže zdanie klame. Jeho služby si muži zákona nevedia vynachváliť.

28.11.2019 19:00
debata (2)
Na prvý pohľad obyčajný civilný autobus je v... Foto: Týdeník Policie
Policajný autobus - Česká republika Na prvý pohľad obyčajný civilný autobus je v skutočnosti novou zbraňou polície na odhaľovanie „skrytých“ priestupkov vodičov kamiónov.

Priestupky vodičov kamiónov sú na dennom poriadku aj u našich západných susedov. Nedovolené predchádzanie na diaľnici, používanie mobilného telefónu počas jazdy či inštalácia predmetov, ktoré obmedzujú výhľad, sa podpísali na nepriaznivom vývoji nehodovosti. Vodiči nákladných vozidiel sú pritom skrytí pred zrakom policajtov vo vysokých kabínach, čím sa dokazovanie priestupkov komplikuje. Českí muži zákona sa tak rozhodli zakročiť. A použili na to nezvyčajnú zbraň – služobný autobus.

Na území Libereckého kraja ho využili tento rok pri kontrolách už niekoľkokrát. Lepšia kamufláž ani neexistuje. Ktorého z vodičov kamiónov by napadlo, že naoko obyčajný biely autobus je vybavený záznamovým zariadením. Českí policajti si ho nevedia vynachváliť. „Autobus má pri dokumentovaní priestupkov výhodu nadhľadu, pretože niektoré priestupky nie je možné počas jazdy zaznamenať z bežného policajného vozidla. Takto vidíme priamo do kabíny,“ povedal pre Týdeník Policie kapitán Jan Frieser z odboru dopravnej polície krajského riaditeľstva polície v Libereci.

V prípade zistenia priestupku riešili následné sankcie policajti v sprievodných autách idúcich za autobusom. Príležitosť využili aj na ďalšie kontroly, napríklad na dodržovanie predpísaných časov jazdy a odpočinku aj na dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti. Využitie autobusu sa ukázalo ako veľmi efektívne. Pri poslednom záťahu zistili v jednom prípade zlý technický stav vozidla, štyri prípady nezaisteného nákladu, trinásť vodičov telefonovalo, niekoľko ďalších sa nevenovalo vedeniu vozidla. Preto sa polícia rozhodla využívať autobus aj naďalej.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #autobus
Články podľa značiek