Nemecko: Daň za nižšie emisie? Nižšia rýchlosť, drahšie palivo

Ak bude chcieť Nemecko splniť svoje klimatické ciele v doprave na rok 2030, musela by cena litra nafty stúpnuť o 70 centov a rýchlosť na diaľnici klesnúť na 120 km/h.

10.12.2019 16:00
debata (5)
Nemecko prijalo klimatický balíček, ktorého... Foto: Trans.com
Nemecko - diaľnice Nemecko prijalo klimatický balíček, ktorého dôsledkom sa môže stať radikálny rast cien palív či poplatkov za používanie diaľnic.

Nemecko chce do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov oproti roku 1990 o 55 %. Preto vláda prijala takzvaný klimatický balíček. Počíta s množstvom opatrení v doprave, ktorá je jediným sektorom, kde emisie zostávajú na úrovni roka 1990. Opatrenia, medzi ktorými je aj spoplatnenie oxidu uhličitého vyprodukovaného v doprave, však Spolkový úrad pre životné prostredie považuje za nedostatočné.

Súčasné plány počítajú napríklad s tým, že cena litra nafty stúpne do roku 2025 približne o desať centov. Podľa analýzy by však bolo potrebné, zvýšiť cenu do roku 2030 asi sedemnásobne. Benzín by potom zdražel o 47 centov a nafta o 70 centov. Na dodržanie klimatických cieľov by bolo tiež potrebné výrazne zvýšiť poplatky za používanie diaľnic. Tiež by bolo potrebné, aby až 70 % nových áut tvorili autá s elektrickým pohonom.

Musela by sa tiež znížiť maximálna povolená rýchlosť áut na diaľniciach na 120 km/h. Nemecko totiž vyprodukuje v doprave ročne 160 miliónov ton CO2. Podľa plánov má tento objem klesnúť do roku 2030 na 98 miliónov ton. Súčasné plány však podľa Spolkového úradu pre životné prostredie povedú k zníženiu, ktoré za týmto cieľom zaostane o 20 až 30 miliónov ton CO2.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Nemecko #diaľnice #emisie #PHM
Články podľa značiek