Cesty zívajú prázdnotou. Premávka klesla aj o 50 %!

Slováci ostali sedieť doma. Prejavuje sa na to dopravnej situácii, obsadenosti dopravných prostriedkov, ale aj na tržbách dopravcov. Najvyťaženejšie cestné úseky, kde sú vodiči v bežných podmienkach zvyknutí na dlhé čakania, zívajú prázdnotou. Tlačenica nie je ani vo vlakoch.

02.04.2020 06:00
debata (3)
Na diaľniciach klesla intenzita dopravy o viac... Foto: Martin Majerníček, Pravda
dialnica, tatry Na diaľniciach klesla intenzita dopravy o viac ako 50 percent.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) počas minulého týždňa vykonala sčítanie dopravy. „Na vstupe do Bratislavy sme evidovali 54,7-percentný pokles dopravy,“ informujú diaľničiari na Facebooku. Podobné čísla NDS namerala aj na výstupe z hlavného mesta. Bratislavu po diaľnici opúšťa až o 52 percent menej áut ako to bolo pred rokom.

Na úseku D1 od križovatky Bratislava, Zlaté piesky po križovatku Senec klesla intenzita dopravy v pracovných dňoch v porovnaní s rovnakým týždňom minulého roka o 55,1 percenta. Počas víkendov je úbytok vozidiel ešte väčší. Na diaľnici D1 je až o 58 percent menej áut.

Na Slovensku v súčasnosti nenájdete úsek, na ktorom by sa vytvárali dopravné kolóny. Výnimkou sú časti, kde došlo k nehodám, alebo pohraničné oblasti v čase, keď nákladné autá majú problém prekročiť hranice. Vodiči nestoja ani na ceste prvej triedy I/18 vedúcej popod Strečno. Rovnako bez problémov je vo väčšine prípadov prejazdný Prístavný most na diaľnici D1, ktorý je najvyťaženejším cestným úsekom na Slovensku. Nárazové dopravné zdržania sa môžu vytvoriť napríklad pri údržbe ciest. V utorok sa na diaľnici D1 v Bratislave vodiči zdržali v smere do Petržalky až 30 minút práve pre práce na ceste.

Na slovenských cestách takisto prestala spôsobovať problémy ranná a poobedňajšia dopravná špička. Mnoho ľudí do práce nechodí, prípadne pracuje z domu. Pokles intenzít však nie je len výsadou minulého týždňa. Výrazne menej áut je na cestách od polovice marca. „V týždni od 16. do 22. marca bola doprava na úseku D1 Bratislava, Zlaté piesky – Senec v pracovných dňoch o 54 percent nižšia oproti rovnakému týždňu v roku 2019,“ informuje NDS.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #diaľnice #cesty
Články podľa značiek