Nemecko radikálne zvýšilo pokuty. Prísť o ‘vodičák ‘ je ľahké ako nikdy predtým

Cestovanie autom do zahraničia nie je síce témou dňa, ale ak sa hranice po pandémii koronavírusu otvoria, mali by ste si dávať na nemeckých cestách poriadny pozor. Od utorka sú tamojší policajti „vyzbrojení“ vyššími pokutami aj právom zakázať vám jazdu. Prednosť majú cyklisti a elektromobily.

29.04.2020 12:00
debata (12)
Nové postihy za dopravné priestupky v Nemecku... Foto: Trans.com
Nemecko - diaľnice Nové postihy za dopravné priestupky v Nemecku majú za cieľ najmä zvýšenú ochranu zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Výhody teda pribudli na strane cyklistov.

Nemecko je síce poslednou európskou baštou neobmedzenej rýchlosti na diaľniciach, ale to rozhodne neznamená, že tamojšia polícia je k cestným pirátom tolerantná. Práve naopak. Do platnosti tam tento utorok (28. apríla) vstúpil vo februári schválený zákon, ktorý sprísňuje postihy za dopravné priestupky. A zvlášť za nedodržiavanie rýchlostných limitov. Ak prekročíte maximálnu povolenú rýchlosť o 16 km/h mimo obce, zaplatíte 60 eur a v obci 70. Nemeckí vodiči pritom prídu aj o bod vo vodičskom preukaze. To je však len začiatok.

Ak vodič prekročí limit o 21 km/h v meste, pokuta sa zvýši na 80 eur a počet trestných bodov na dva. Policajti majú navyše možnosť odobrať previnilcovi vodičský preukaz a zakázať mu jazdu na jeden mesiac. Pri prekročení rýchlosti o 26 km/h zaplatíte v obci 100 eur a mimo nej 80. Prídete tiež o dva body a na mesiac o vodičský. S pribúdajúcou rýchlosťou sa pokuty zvyšujú až na 280 eur, pri prekročení limitu o 51 km/h v obci, pričom budete mať zakázané šoférovať dva mesiace. Zákon však sprísňuje postihy aj za ďalšie priestupky.

Pri nevytvorení záchranárskej uličky na vás čaká pokuta vo výške 320 eur. Jej zneužitie sa trestá minimálne 240 eurami. Za používanie mobilných aplikácií zameraných na meranie rýchlosti dostanú vodiči pokutu 75 eur. Obťažovanie okolia zbytočným hlukom „ocenia“ policajti sadzbou 100 eur. Zákon bude tiež viac chrániť cyklistov. Vodiči ich musia obchádzať vo vzdialenosti minimálne 1,5 metra v obci a dva metre mimo nej. Cyklisti tiež získajú možnosť súbežnej jazdy, pokiaľ tým nebránia premávke. Ak zastavíte s autom na cyklochodníku, ubudne vám z účtu 100 eur, doteraz to pritom bolo len 15.

Tolerovať sa nebude ani parkovanie na miestach vyhradených pre elektromobily a tzv. zdieľané autá. Toto konanie bude pokutované sumou 55 eur. Rovnaká sadzba bude za parkovanie na miestach určených pre telesne hendikepovaných. No zvyšuje sa aj štandardná sadzba za nesprávne parkovanie z pôvodných 15 až na 35 eur. Takže pri ceste do Nemecka buďte opatrní, teda ak ho nenavštívite na bicykli. Potom vám bude hrať nový zákon do kariet. Podľa spolkového ministra dopravy je totiž hlavným cieľom zmien práve ochrana zraniteľných účastníkov cestnej premávky.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia #pokuty #dopravné priestupky
Články podľa značiek