Je rýchlostná cesta R7 hotová? Minister tvrdí nie, zhotoviteľ áno

Časť rýchlostnej cesty R7 je pripravená na predčasné užívanie. Tvrdí to hlavný zhotoviteľ stavby. Minister dopravy s ním nesúhlasí a na úseku ešte vidí chyby. Štát zatiaľ nevydal povolenie na predčasné užívanie. Kedy sa vodiči stojaci v kolónach dostanú na novú cestu?

30.04.2020 19:00
debata (51)
Podľa zhotoviteľa práce, ktoré treba ešte... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
rýchlostná cesta R7 Podľa zhotoviteľa práce, ktoré treba ešte dokončiť neohrozia bezpečnosť premávky.

„Špeciálny stavebný úrad mohol vydať povolenie na predčasné užívanie už minulý týždeň, ale na naše prekvapenie sa tak nestalo,“ povedal Michael Heerdt, generálny riaditeľ spoločnosti D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu D4/R7.

Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) na minulotýždňovej tlačovej konferencii uviedol, že rýchlostná cesta v úseku od Holíc po križovatku Ketelec pri Bratislave ešte nie je úplne pripravená. Heerdt tvrdí, že práce, ktoré ešte treba vykonať nebránia vo vydaniu povolenia na predčasné užívanie.

Protihlukové steny budú mať hrdzavý povrch

Na viacerých miestach rýchlostnej cesty R7 sa nachádzajú protihlukové steny, ktoré majú hrdzavý povrch. Pozrite si, prečo. Zhotoviteľ tvrdí, že tento materiál vydrží aj 100 rokov.
Video

„O vydaní predčasného povolenia užívania stavby rozhodne špeciálny stavebný úrad a rozhodne nezávislo,“ informoval Andrej Doležal prostredníctvom videa na Facebooku. Minister priznal, že stavba je takmer hotová. Poukázal však na „nespevnené krajnice alebo svahy, ktoré podliehajú erózii“.

Zhotoviteľ tvrdí, že po odovzdaní cesty do predčasného užívania má 35 dní na to, aby dokončil všetky práce. Heerdt zároveň uviedol, že dokončovacie práce nebudú zasahovať do bezpečnosti prevádzky rýchlostnej cesty. „Sme presvedčení, že v tomto momente neexistuje žiaden dôvod, aby toto povolenie na predčasné užívanie nebolo vydané,“ uviedol Heerdt.

Ministerstvo našlo na R7 nedostatky. Foto: Ministerstvo dopravy
rýchlostná cesta R7 Ministerstvo našlo na R7 nedostatky.

Špeciálny stavebný úrad povolenie na predčasné užívanie vydal. Nie však pre celý úsek. Heerdt tvrdí, že povolenie na predčasné užívanie bolo vydané len na úsek rýchlostnej cesty R7 medzi Šamorínom a Dunajskou Lužnou.

Vodičom ostáva plná cesta prvej triedy

Pre vodičov tento spor znamená, že aj naďalej musia jazdiť po ceste prvej triedy I/63, ktorá spája Dunajskú Stredu, Šamorín, Dunajskú Lužnú a Rovinku s Bratislavou. Na ceste pri dochádzaní do Bratislavy stoja denne v rozsiahlych dopravných kolónach. Otvorenie rýchlostnej cesty R7 medzi Holicami a križovatkou Ketelec všetky problémy s dopravou na juhovýchod od Bratislavy nevyrieši, no zmierni. Na dostavbu bude čakať ešte jeden úsek rýchlostnej cesty R7 a diaľnica D4.

O predčasnom užívaní rýchlostnej cesty R7 má... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
rýchlostná cesta R7 O predčasnom užívaní rýchlostnej cesty R7 má rozhodnúť špeciálny stavebný úrad.

Úsek rýchlostnej cesty R7 z križovatky Ketelec po križovatku Prievoz pod Prístavným mostom má byť podľa Heerdta hotový začiatkom budúceho roka. „Dôvodom je oneskorenie dodania stavebného povolenia zo strany ministerstva dopravy, ktoré meškalo 9 až 12 mesiacov,“ povedal Heerdt.

V tom čase má byť hotová aj prestavba križovatky Prievoz, ktorá začala ešte v roku 2018. Podľa pôvodných plánov mala byť jej prestavba rozdelená na šesť etáp, pričom všetky práce mali trvať rok.

Na D4 si počkáme

Časti diaľnice D4 zhrozí zbúranie. Dôvodom je problematický násyp neďaleko mestskej časti Petržalka. Minister tvrdí, že si nevie predstaviť iné rozhodnutie špeciálneho stavebného úradu, ako odstránenie spornej časti stavby. Podľa zhotoviteľa je násyp v poriadku, čo mali preukázať aj testy.

„Expertný posudok jasne potvrdil bez akýchkoľvek pochybností, že násyp je stabilný, nemá problémy so životnosťou a môže byť použitý. Posudok potvrdzuje, že materiály, ktoré boli použité pri stavbe násypu sú v súlade s normami a so stavebným povolením,“ uviedol Heerdt. O budúcnosti násypu má špeciálny stavebný úrad rozhodnúť v máji.

Most cez Dunaj na diaľnici D4 bude vraj hotový... Foto: Pravda, Martin Majerníček
dialnica D4, most Dunaj Most cez Dunaj na diaľnici D4 bude vraj hotový o rok.

Súčasťou diaľnice D4 má byť aj nový most cez Dunaj. Ten bude podľa Heerdta hotový približne o rok. Kedy bude hotová diaľnica D4 až po mestskú časť Rača nateraz zhotoviteľ nevie odhadnúť. Štát mal pripraviť časť križovatky diaľnic D4 a D1 do konca roka 2019. Doteraz sa s prácami nezačalo.

Diaľnica D4 sa po otvorení bude s rýchlostnou cestou R7 stretávať práve v križovatke Ketelec a jednou z jej úloh bude distribuovať autá z rýchlostnej cesty R7 do mestských častí hlavného mesta. Bez nej rýchlostná cesta R7 privedie veľký počet áut rýchlejšie do Bratislavy. Tieto vozidlá sa budú musieť napojiť na Bajkalskú ulicu alebo na preťažený Prístavný most.

rýchlostná cesta R7
rýchlostná cesta R7
+5rýchlostná cesta R7

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #minister dopravy #diaľnica D4 #rýchlostná cesta R7 #D4/R7
Články podľa značiek