V Číne takmer skolaboval 3,6 km dlhý most. Pozrite si jeho hrozivý tanec

To čo sa stalo pred pár dňami s obrím mostom Humen cez Perlovú rieku nemalo ďaleko k veľkej tragédii. Počas plnej prevádzky sa dostal do silnej rezonancie. Autá sa s ním vlnili v nebezpečnom rytme.

11.05.2020 18:00
debata (56)
Každý závesný most musí byť pružný a... Foto: Youtube
Most Humen - Čína Každý závesný most musí byť pružný a flexibilný, ale most Humen sa vplyvom harmonickej rezonancie rozkmital v takých amplitúdach, že hrozilo jeho zrútenie. Momentálne je mimo prevádzky.

Most Humen ponad Perlovú rieku, ktorý spája Kanton s Dongguanom dali v Číne do prevádzky v roku 1997. A odvtedy slúži bez veľkých problémov. Lenže tento mesiac sa stalo čosi zvláštne. Približne 880 metrová časť mostnej konštrukcie tohto závesného „zázraku“ s celkovou dĺžkou 3,6 km, sa dostala do nebezpečnej harmonickej rezonancie. O to horšie, že to bolo v čase hustej dopravy, takže na mostovke sa nachádzali stovky áut. Stačil silnejší poryv vetra a asfaltová vozovka sa začala zrazu vlniť spolu s vozidlami tak ako nikdy predtým.

Čínske úrady most okamžite uzavreli. Od tragédie ale byť ďaleko nemuselo. Mostári teraz zisťujú, kde sa stala chyba. Celý most bude musieť prejsť revíziou a s najväčšou pravdepodobnosťou aj konštrukčnými zmenami, čo znamená, že jeho otvorenie nebude rozhodne otázkou dní či týždňov. V médiách sa objavujú úvahy, že na konštrukcii mosta sa v čase jeho výstavby šetrilo. Druhým dôvodom môže byť nevhodná aerodynamika ale aj dodatočná úprava mosta, keď do mostnej plošiny pridali stavbári 1,2 metra vysoký oporný múr.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Most
Články podľa značiek