V Maďarsku sprísňujú pokuty za najzávažnejšie dopravné priestupky

Slovenská polícia upozorňuje vodičov na prísne sankcie maďarskej polície v súvislosti s porušovaním pravidiel v cestnej premávke, ktoré začnú platiť od 1. júla tohto roka.

30.06.2011 16:19

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Maďarská polícia bude na vodičov prísnejšia.
debata

Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) SR Denisa Baloghová. Dodala, že každý rok sa počas letnej sezóny zvyšuje premávka na cestách. „Veľa slovenských občanov jazdí na svojom vozidle na dovolenku do susedných krajín prípadne cez ne prechádza. Práve z tohto dôvodu pravidelne upozorňujeme na zmeny v pravidlách cestnej premávky v okolitých štátoch. V Maďarskej republike od 1. júla tohto roka, teda od piatka, hrozia prísnejšie pokuty za najzávažnejšie dopravné priestupky,“ zdôraznila.

Vodiči si podľa nej musia dať u našich susedov pozor najmä na dodržanie najvyššej povolenej rýchlosti, používanie bezpečnostných pásov, neprípustná je jazda pod vplyvom alkoholu, ako aj jazda na červenú. Za tieto dopravné priestupky môže byť na mieste uložená pokuta od 10.000 HUF (približne 38 eur) až do 300.000 HUF (asi 1125 eur). Doteraz bola v Maďarsku za tieto priestupky maximálna pokuta 20.000 HUF (asi 75 eur).

Ďalšou novinkou, ktorá začne od piatka v Maďarsku platiť, je, že policajná hliadka bude v prípade nezaplatenia pokuty oprávnená zadržať vodičovi motorové vozidlo a odobrať mu technický preukaz. Ak vodič spácha niektorý z priestupkov a nemá na zaplatenie finančnú hotovosť, hliadka mu písomne oznámi v maďarskom, nemeckom, anglickom alebo ruskom jazyku výšku pokuty, miesto odstavenia vozidla a spôsob, akým sa k svojmu vozidlu dostane. Rovnako môže polícia zadržať vozidlo, ak sa zistí, že vodič alebo držiteľ vozidla má nedoplatok na akýchkoľvek iných správnych pokutách v Maďarsku.

„Pripomíname vodičom, ak sa chcú vyhnúť pokute, v obci treba dodržiavať rýchlosť 50 km/h, mimo obce 90 km/h a na diaľnici platí rýchlosť 130 km/h. Svietenie je síce povinné po celý rok, ale len mimo obce. Všetci pasažieri vozidla musia byť pripútaní vpredu aj vzadu bezpečnostnými pásmi,“ uviedla Baloghová. „Netreba zabúdať ani na deti, tie musia sedieť pripútané v detských sedačkách. Pitný režim vodičov nielen v letných mesiacoch by nemal obsahovať alkoholické nápoje. Rovnako svoje schopnosti by vodiči za volantom nemali znižovať omamnými látkami. Ospalosť a únava sú príčinou vážnych dopravných nehôd približne u jednej pätiny vodičov. Málo vodičov si uvedomuje, že unavení by sme si podľa zákona ani nemali za volant sadať,“ dodala s tým, že pred vycestovaním do susedných krajín by si slovenskí vodiči mali zistiť aspoň najdôležitejšie informácie a povinnosti vodičov v danej krajine, aby sa vyhli nepríjemnostiam a vysokým pokutám.

debata chyba
Články podľa značiek