Problematický tunel bude bezpečnejší

Taurský tunel na rakúskej diaľnici A10 medzi Salzburgom a Villachom je odvčera prejazdný dvoma tubusmi namiesto doterajšieho jedného.

30.06.2011 16:30

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Kolóny pred vjazdom do tunela by mali byť minulosťou.
debata

Dlhoočakávané rozšírenie tunela by malo odbúrať notoricky sa opakujúce mnohokilometrové kolóny pred jeho ústiami. Za jeden prejazd Taurským tunelom zaplatia majitelia motocyklov a osobných áut do 3,5 tony jednorazovo mimoriadne mýtne 5 eur, za obvyklý prejazd celým tunelovým úsekom, ktorý okrem Taurského tunela tvorí Katschberský tunel, sa bude platiť 10 eur.

Mýtnica Sankt Michael, ktorá je umiestnená medzi oboma tunelmi, bola rozšírená o päť pruhov. Poplatok sa tak teraz vyberá pri termináloch, ktoré sú rozmiestnené na 15 jazdných pruhoch smerom na juh a desiatich v severnom smere. Vo zvlášť vyhradených pruhoch možno platiť aj kartou.

„Vďaka dvom tunelovým tubusom sa zníži nielen riziko tvorenia kolón, ale aj nebezpečnosť Taurského tunela,“ citoval rakúsky denník Der Standard Dietmara Doloscheského z autoklubu ARBÖ.

Najväčšia tragédia v dejinách tunela sa stala 29. mája 1999, keď rakúsky vodič v mikrospánku narazil do kolóny osobných áut. Požiar v tuneli si vtedy vyžiadal 12 životov a 42 zranených.

debata chyba
Články podľa značiek