V Košiciach zmizla rýchlostná cesta. Vodiči museli spomaliť

Cestovanie po niektorých košických cestách po novom trvá dlhšie. Štát rozhodol o zmene kategórie niektorých ciest. Pre vodičov to znamená, že musia zložiť nohu z plynu a jazdiť pomalšie. Spokojní s tým veru nie sú. "Na obchvate Košíc bola doteraz maximálna povolená rýchlosť 90 km/h. Od 1. apríla je to 50 km/h čo je nonsens,” napísal do redakcie denníka Pravda nespokojný vodič Peter.

22.05.2020 12:00
debata (7)
V uplynulých rokoch pri Košiciach vznikala... Foto: NDS
D1 Budimír - Bidovce V uplynulých rokoch pri Košiciach vznikala severná časť obchvatu, ktorá je v súčasnosti už v prevádzke.

Zmena sa týka viacerých úsekov, ktoré spájajú mestskú časť Šaca s diaľnicou D1. Na miestach, kde bývala rýchlosť 130 km/h aktuálne platí 90 km/h. Na území mesta rýchlostný limit klesol na 50 km/h. Rezort dopravy tvrdí, že dané cestné úseky nespĺňajú technické požiadavky pre to, aby boli ďalej vedené ako diaľnice. "Rýchlostná cesta R2 Košice, Šaca – Košice, križovatka Červený rak – Košice, križovatka s cestou I/17 a privádzač rýchlostnej cesty PR3 Košice – križovatka D1 nemajú realizované stavebno-technické opatrenia a obsahujú množstvo neštandardných prvkov a technických riešení, a preto došlo k ich prekvalifikovaniu na cesty I. triedy s obmedzeným pripojením a obmedzeným prístupom a budú plniť funkciu privádzača,” informoval odbor komunikácie ministerstva dopravy.

Cyklisti aj naďalej tieto cesty nesmú používať. "Tieto cesty môžu používať len vodiči motorových vozidiel sa najväčšou konštrukčnou rýchlosťou najmenej 60 km/h. Iným účastníkom cestnej premávky je používanie cesty zakázané okrem prechádzania alebo prejazdu iných účastníkov cestnej premávky v križovatke alebo na inom mieste na to určenom,” uviedla Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ Košice.

Príprava na obchvat

Podľa ministerstva táto zmena kategórií ciest súvisí s pripravovanou výstavbou diaľničného obchvatu Košíc na rýchlostnej ceste R2. “Nové usporiadanie cestnej siete v regióne Košíc ministerstvo navrhlo v súvislosti s realizáciou a prípravou stavby obchvatu mesta Košice, ktorá bude tvoriť plnohodnotné dopravné spojenie s východom Slovenska a južnou trasou na Maďarsko,” uvádza ministerstvo dopravy.

Obchvat po dostavbe bude využívať tranzitná doprava, vďaka čomu sa výrazne odľahčia cesty vo vnútri mesta. Jeho výstavba je však ešte nezačala. Tender na výstavbu časti R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany II.úsek bol vyhlásený ešte v decembri 2018. Súťaž stále prebieha.

Ide o 14,3 kilometra dlhý úsek, ktorý sa na juhu napojí na už existujúcu rýchlostnú cestu R4. Mestská časť Šaca si na novú štvorprúdovku musí počkať. R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany I.úsek s dĺžkou 6,8 kilometra je v procese majetkovoprávneho vysporiadania.

Aprílová zmena

Od apríla na Slovensku došlo k zmene označenie rýchlostných ciest, ktoré dostali rovnakú značku ako diaľnice. V oboch prípadoch ide po novom o zelenú tabuľu s bielym symbolom diaľnice. Modrá tabuľa s bielym autom, ktorou sa označovali rýchlostné cesty, v súčasnosti informuje o ceste pre motorové vozidlá.

Denisa Bárdyová, hovorkyne Prezídia Policajného zboru, pre denník Pravda vo februári uviedla, že rýchlostná cesta sa vymedzila len v cestnom zákone ako stavebnotechnická kategória diaľnic, ktorá je odlišná svojimi návrhovými prvkami, nie základným vymedzením.

"V zákone o cestnej premávke sa znovu zaviedla „cesta pre motorové vozidlá“, ktorá je v zmysle medzinárodných dohovorov cesta s obmedzeným prístupom – len pre motorové vozidlá, obmedzeným pripojením – je vylúčená dopravná obsluha priľahlých nehnuteľností a označená príslušnou dopravnou značkou,“ vysvetľuje Bárdyová. Ani po zmene však nejde o cestu s nejakými určenými technickými parametrami tak, ako je to vnímané v kontexte rýchlostnej cesty podľa cestného zákona, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #rýchlostná cesta R2 #maximálna povolená rýchlosť
Články podľa značiek