Eurové ceny palív končia. Na dovolenkách budeme tankovať drahšie

Rozbiehajúce sa ekonomiky zvyšujú dopyt po rope a ten tlačí aj na ceny palív. Na lacný benzín a naftu budeme musieť čoskoro zabudnúť.

11.06.2020 05:00
debata (11)
Otváranie ekonomík opäť tlačí ceny ropy, a teda... Foto: SHUTTERSTOCK
auto, benzín, tankovanie, ropa Otváranie ekonomík opäť tlačí ceny ropy, a teda aj palív nahor. K zdraženiu došlo na Slovensku už minulý týždeň.

Koronakríza poriadne zamávala cenami benzínu a nafty. Tie sa v priebehu predošlých troch mesiacov prepadli na niekoľkoročné minimá. V niektorých sieťach sa benzín i nafta dostali pod magickú hranicu jedného eura. Lenže európske ekonomiky vrátane tej slovenskej, sa opäť rozbiehajú. Doprava hustne a dopyt po palivách rastie. V súvislosti s tým sa obnovil aj rast cien ropy. Badateľné to bolo už minulý týždeň, keď sa ceny ropy Brend vyšplhali aj nad hranicu 40 amerických dolárov za barel.

„Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach,“ povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová. Cena 95-oktánového benzínu sa v 22. týždni oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšila o 1,7 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,094 eura za liter. Podobný rast o 1,6 % bol dosiahnutý aj v prípade 98-oktánového benzínu a jeho cena bola na úrovni 1,280 eura za liter. Nezmenili sa jedine ceny nafty, ktoré tak stagnovali na úrovni 1,011 eura za liter.

Podľa Glasovej možno očakávať rast cien aj v nasledujúcich týždňoch, hoci budú stále nižšie ako začiatkom roka. V porovnaní s januárom, keď boli ceny pohonných hmôt najvyššie, je nafta stále lacnejšia o viac než 19 %, 95-oktánový benzín o vyše 18 % a 98-oktánový benzín približne o 16 %. „Platí to aj v medziročnom porovnaní, kedy sú ceny benzínu 95 nižšie až o takmer 23 % a nafty zhruba o pätinu,“ dodala Glasová. Ceny ropy Brend síce v 22. týždni síce skôr klesali ako rástli, no v tých predchádzajúcich to bolo opačne.

„Ceny ropy hnal smerom nahor optimizmus na trhu prameniaci z uvoľňovania karanténnych opatrení a otvárania jednotlivých ekonomík, čo by malo viesť k rastúcemu dopytu po rope. A ruku k dielu pridávalo, samozrejme, aj to, že kartel OPEC+ pomerne výrazne obmedzuje svoju produkciu s cieľom zmierniť previs ponuky nad dopytom,“ konštatovala Glasová. Letná dovolenková sezóna tak bude pre motoristov vzhľadom na ceny palív síce stále lacnejšia, ako tá vlaňajšia, no na zázračne nízke ceny benzínu a nafty môžeme pomaly zabudnúť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #čerpacie stanice #ceny palív
Články podľa značiek