BMW začne vyrábať benzín zo vzduchu! Má to zmeniť pravidlá hry

Nie, toto nie je fikcia. Mníchovská automobilka investovala do americkej spoločnosti Prometheus Fuels, ktorá začne čoskoro dodávať na čerpacie stanice benzín vyrobený z kysličníka uhličitého zachyteného z atmosféry. Nemá byť drahší ako bežné palivo.

11.06.2020 16:00
debata (105)
Už koncom tohto roka budú môcť zákazníci využiť... Foto: Prometheus Fuels
Prometheus Fuels - benzín zo vzduchu Už koncom tohto roka budú môcť zákazníci využiť prvýkrát benzín, ktorý neuvoľní do atmosféry žiadne ďalšie CO2.

Znie to ako rozprávka, no ide o realitu. Americká spoločnosť Prometheus Fuels vyvinula technológiu, ktorá dokáže vyrábať uhlíkovo neutrálny benzín. Využíva na to CO2 zachytený zo vzduchu. Jej výsledky nadchli mníchovské BMW natoľko, že cez svoju dcérsku spoločnosť BMW i Ventures investovala do amerického startupu. To napriek tomu, že BMW je pred štartom veľkej elektrickej ofenzívy.

„Možnosť vyrábať benzín zo vzduchu, cenovo porovnateľný s bežnými fosílnymi palivami, mení pravidlá hry,“ povedal Greg Smithies z BMW i Ventures. Je presvedčený, že nová technológia môže výrazne zmierniť dosahy, ktoré majú dnešné spaľovacie motory na životné prostredie. Prechod k čistej elektromobilite sa totiž neudeje zo dňa na deň. Autá tankujúce benzín či naftu tu budú ešte celé desaťročia.

„Priemerné auto ostáva na cestách približne osem rokov. To znamená, že aj keby sa celý svet rozhodol od zajtra prejsť na elektromobily, stále by trvalo niekoľko rokov, než by autá so spaľovacími motormi zmizli z ciest. My sa však rozhodne nechystáme presedlať okamžite na elektromobily,“ vysvetlil Smithies. Prvé dodávky uhlíkovo neutrálneho paliva majú zamieriť k zákazníkom už koncom tohto roka. Výhodou je, že jeho použitie si nevyžaduje žiadne úpravy klasických motorov.

Podľa Prometheus Fuels by nahradenie palív vyrobených z fosílnych zdrojov uhlíkovo neutrálnym benzínom znížilo svetovú produkciu skleníkového CO2 až o neuveriteľných 25 %. „Používaním paliva, ktoré recykluje CO2 z atmosféry, môžeme získať čas, ktorý máme na vyriešenie klimatickej krízy,“ povedal Rob McGinnis, zakladateľ Prometeus Fuels. O samotnej technológii však ani jeden z partnerov nič bližšie neprezradil.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #BMW #uhlíková neutralita #BMW i Ventures #Prometheus Fuels
Články podľa značiek