Zlá správy pre Gemer. NDS zrušila tender na tunel Soroška

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v stredu zrušila verejnú súťaž na zhotoviteľa rýchlostnej cesty R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, ktorej súčasťou je aj tunel Soroška. O dôvodoch zrušenia tendra informuje NDS v tlačovej správe.

08.07.2020 17:33
debata (62)

„Verejné obstarávanie bolo vyhlásené bez právoplatného stavebného povolenia, zároveň v zmysle zadanej dokumentácie nie je možné získať stavebné povolenie, a tým pádom je projekt v zmysle dokumentácie nerealizovateľný, ďalším dôvodom je, že celkovo bolo doručených 1 052 žiadostí o vysvetlenie súťažných podkladov,“ vysvetľuje NDS. O zrušení verejnej súťaže informovala všetkých záujemcov. Súťaž vyhlásili vlani 31. decembra.

Obstarávateľ ďalej uvádza, že predmetom žiadostí o vysvetlenie boli najmä nezrovnalosti a chyby vo výkaze výmer a v poskytnutej projektovej dokumentácii. „Vysvetlením predmetných žiadostí by došlo k zásadnej zmene súťažných podkladov. Diaľničnej spoločnosti by tak vznikla povinnosť opraviť súťažné podklady a prípadne opätovne vyhlásiť verejné obstarávanie,“ doplnil obstarávateľ. Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR v decembri 2019 zaslal vyjadrenie k hodnoteniu projektu, v ktorom sa uvádza, že predložený projekt nie je spoločensky návratný, razenie tunela nesie výrazné a nepopísané environmentálne riziká, projekt nemá stavebné povolenie, tunelová časť projektu vzhľadom na extrémne zložitú krasovú geológiu horského masívu a pre neúplnosť projekčných podkladov a úradných rozhodnutí nesie vysoké riziko prekročenia nákladov a oneskorenia výstavby, a projekt nie je možné financovať z fondov EÚ.

Podľa NDS z uvedených skutočností vyplýva, že existuje opodstatnený a legitímny dôvod na zrušenie použitého postupu zadávania zákazky. „Uvádzame, že v budúcnosti sa uplatní verejná súťaž na realizáciu úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a v súlade s celospoločenskými prioritami,“ uzavrel obstarávateľ.

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) vyhlásila verejná súťaž na výstavbu úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou v dĺžke vyše 14 kilometrov v polovičnom profile (z toho tunel Soroška 4 248 metrov) koncom roka 2019. Predpokladaná cena prác plánovaných na vyše päť rokov je viac ako 243 miliónov eur bez DPH.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #tender #Národná diaľničná spoločnosť #Soroška
Články podľa značiek