Rýchlostnú cestu R7 otvoria už v nedeľu

Obyvatelia satelitných miest a obcí juhovýchodne od Bratislavy pôjdu v pondelok do práce po novej ceste. Štát spolu s koncesionárom Zero Bypass plánujú v nedeľu sprejazdniť časť rýchlostnej cesty R7 v úseku Holice - Ketelec, spolu s krátkym úsekom diaľnice D4 Ketelec - Rovinka.

17.07.2020 17:00
debata (21)
R7

Vďaka tomu sa výrazne odľahčí cesta prvej triedy I/63. Motoristi sa prostredníctvom rýchlostnej cesty vyhnú napríklad Šamorínu, Dunajskej Lužnej alebo Rovinke. "Odovzdanie rýchlostnej cesty R7 prinesie rýchlejšie, bezpečnejšie a pohodlnejšie dochádzanie domov nielen pre ľudí žijúcich na Žitnom ostrove, ale aj pre tranzitnú dopravu,” povedal generálny manažér D4R7 Michael Heerdt.

Tridsaťkilometrový úsek však nevyrieši všetky dopravné problémy v danej oblasti. Autá sa prostredníctvom krátkeho úseku diaľnice D4 opätovne napoja na cestu prvej triedy I/63 tesne pred Bratislavou. Dopravné zápchy sa tak pravdepodobne posunú bližšie k mestu. Kolíznym miestom sa stane zjazd z diaľnice D4 na cestu prvej triedy. Po nej navyše budú prúdiť autá do Bratislavy z Rovinky a priľahlých obcí.

Časť otvorenej rýchlostnej cesty R7 je súčasťou projektu D4/R7, ktorý vzniká zo súkromného kapitálu formou PPP projektu. Po nedeľnom otvorení ostáva vo výstavbe približne polovica projektu. Rýchlostná cesta mala byť podľa bývalého ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) otvorená na prelome marca a apríla. Pandémia však sprejazdnenie odsunula. Po výmene vlády nový minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) uviedol, že štvorprúdovka ešte nie je dokončená. Koncesionár s ním nesúhlasil a tvrdil, že dokončovacie práce je možné vykonať aj po jej otvorení.

Vo výstavbe ostávajú okrem jednej všetky časti diaľnice D4, ktorá vytvorí obchvat Bratislavy. Koncesionár musí pokračovať aj vo výstavbe rýchlostnej cesty R7 medzi Prístavným mostom na diaľnici D1 a nultým obchvatom D4.

Video

Projekt D4/R7 prinesie želaný efekt až po dostavbe všetkých úsekov. Rýchlostná cesta R7 síce privedie rýchlejšie vozidlá do hlavného mesta, no distribúciu v rámci Bratislavy má zabezpečiť práve diaľnica D4 ako nultý obchvat. Bez obchvatu celý objem dopravy skončí vo svetelnej križovatke ulíc Kazanská, Slovnaftská a Ulica svornosti.

Otvorený úsek rýchlostnej cesty R7 bude začínať pri obci Holice. Na tejto štvorprúdovke budú mať vodiči k dispozícii dve križovatky – Dunajská Lužná, Šamorín. Autá prejdú aj križovatkou Ketelec, ktorá bude v tejto fáze otvorená ako nekompletná. V budúcnosti sa v Ketelci bude dať napojiť na diaľnicu D4 a pokračovať buď prostredníctvom nového mosta smerom do mestskej časti Petržalka, alebo do Rače.

V súčasnosti sa ako najkomplikovanejší úsek javí križovatka diaľnic D1 a D4, ktorú má štát postaviť v spolupráci s koncesionárom. Štát pritom s realizáciou svojej časti mešká.

Koncesionár za výstavbu a 30-ročnú prevádzku od štátu celkovo zinkasuje v ročných splátkach celkovo 1,9 miliardy eur.

R7
R7
+3R7

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #R7 #rýchlostná cesta R7 #D4/R7
Články podľa značiek