Ročné diaľničné známky možno zrušia. Nie je o ne záujem

V predaji diaľničných známok došlo v posledných mesiacoch k zmenám. Vodiči pravidelne jazdiaci po slovenských diaľniciach si obľúbili novú 365-dňovú diaľničnú známku. Tá je v ponuke od februára tohto roka a postupne vytláča štandardnú ročnú známku. Stále sa však nájdu motoristi, ktorí uprednostnia elektronickú známku, ktorá je viazaná na kalendárny rok. Ministerstvo sa ju aj napriek klesajúcim predajom zrušiť nechystá.

29.07.2020 06:00
debata (30)
Väčšina úsekov diaľnic a rýchlostných ciest je... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
rýchlostná cesta R7 Väčšina úsekov diaľnic a rýchlostných ciest je na Slovensku spoplatnená. Platí to aj pre nový úsek rýchlostnej cesty R7.

"Klasickú ročnú známku sme nechali v platnosti pre vodičov, ktorí sú na ňu z minulosti zvyknutí, pamätajú si, že jej platnosť sa končí vždy po 13 mesiacoch k 31. 1. nasledujúceho roka, pričom je to vyhovujúce hlavne pre podnikateľské subjekty z dôvodu plánovania a účtovníctva,” informoval Pravdu odbor komunikácie ministerstva dopravy.

Podľa rezortu by zrušenie ročných elektronických diaľničných známok (eDZ) prichádzalo do úvahy vtedy, ak by sa v budúcnosti ukázalo, že vodiči už o tento typ známok nemajú záujem. "Aktuálne o tejto možnosti neuvažujeme,” uviedlo ministerstvo.

Ročná diaľničná známka je v porovnaní s 365-dňovou výhodnejšia pri kúpe v januári. Ak si vodič kúpi ročnú eDZ napríklad 1. januára 2021, jej platnosť sa skončí v 31. januára 2022. V tomto prípade známka platí viac ako 365 dní.

Naopak, ak vodič pristúpi ku kúpe tejto známky napríklad až v máji, platiť mu bude len do konca januára nasledujúceho roku. Vtedy je výhodnejšou voľbou 365-dňová známka. Obe známky majú pritom rovnakú cenu, stoja 50 eur.

Napriek tomu, že nový druh známok si našiel zákazníkov hneď po zavedení, nie je najpredávanejším. Podľa posledných májových štatistík Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), najobľúbenejšia elektronická známka má platnosť 10 dní. V máji počas rušenia pandemických opatrení diaľničiari predali z tejto elektronickej známky 63 327 kusov.

Novinka sa prebojovala na druhé miesto. Celkový počet predaných kusov 365-dňovej známky dosiahol číslo 42 422. Na treťom mieste skončila 30-dňová známka s počtom predaných kusov 16 764. Ročná známka oprávňujúca vozidlo na vstup na diaľnice a rýchlostné cesty skončila na poslednom mieste. V máji ju diaľničiari predali 1 096-krát.

"Uvedené čísla zreteľne ukazujú, ako sa zmenili nákupné preferencie Slovákov po zavedení 365-dňovej známky na takzvaný technický rok, ktorá je platná 365 dní od začiatku platnosti. Kým v máji výnos z predaja ročnej eDZ, t. j. známky na kalendárny rok, predstavoval len necelé 2 % tržieb, 365-dňová známka sa na májových tržbách podieľala takmer 70 percentami,” uviedla NDS. V máji tak diaľničiari predali celkovo 123 609 kusov diaľničných známok, za ktoré zinkasovali 2 536 542 eur bez dane.

Vodiči na Slovensku musia mať platnú elektronickú známku počas jazdy takmer po všetkých úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest. V júli do spoplatnenej siete pribudol 25,2 kilometra dlhý úsek rýchlostnej cesty R7 juhovýchodne od Bratislavy a naň nadväzujúci krátky úsek diaľnice D4 s dĺžkou 4,5 kilometra.

Podľa informácií NDS je na Slovensku niekoľko nespoplatnených úsekov. Ide napríklad o diaľnice D1 a D2 vedúce cez Bratislavu a obchvat Banskej Bystrice na rýchlostnej ceste R1. Bez spoplatnenia je obchvat Bánoviec nad Bebravou, Oždian a Tornale. Všetky úseky ležia na rýchlostnej ceste R2. Bez spoplatnenia v súčasnosti fungujú aj tri krátke úseky na rýchlostnej ceste R3 a diaľnica D3 pri Čadci. Vodiči nemusia platiť ani na obchvate Svidníka prostredníctvom rýchlostnej cesty R4.

Na všetkých ostatných úsekoch vozidlo musí mať platnú známku. V opačnom prípade automatický systém zaznamená evidenčné číslo vozidla a údaje posunie príslušnému okresnému úradu. Ten v rámci objektívnej zodpovednosti majiteľovi vozidla odošle pokutu vo výške 150 eur. Do 15 dní pritom stačí uhradiť dve tretiny z výšky uloženej sankcie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #rýchlostné cesty #diaľničná známka
Články podľa značiek