Vodiči pozor! Toto sú nové dopravné značky. Nenechajte sa nimi zmiasť

Všimli ste si? V poslednom období pribudli na cestách dopravné značky, na aké sme neboli zvyknutí. Mení sa ich tvar, čiastočne aj význam či použité symboly.

06.08.2020 06:00
debata (82)
Ani Slovensko neminie harmonizácia dopravných... Foto: TASR
Diaľnica - označenie diaľnice Ani Slovensko neminie harmonizácia dopravných značiek v celej Európskej únii.

Dôvodom zmien dopravného značenia je harmonizácia v súlade s Viedenským dohovorom o dopravných značkách a signáloch. Cieľom je ich zjednotiť v celej Európskej Únii tak, aby sa motoristom uľahčila orientácia a tým zvýšila bezpečnosť na cestách. Slovensko nevynímajúc. Niektoré zmeny sú výrazné, pri iných ide len o úpravu grafiky, prípadne použitých symbolov. Niektoré celkom nové dopravné značky vás však môžu zaskočiť.

Pozor na rýchlosť, rýchlostné cesty končia

Jedna z najdôležitejších zmien sa týka klasifikácie ciest a formy ich označenia. Diaľnica aj naďalej zostáva diaľnicou, ibaže aktuálne je označená štvorcovou značkou, ktorá nahrádza pôvodnú obdĺžnikovú a jej farebný podklad sa mení z modrého na zelený. Ale pozor, po novom už nemáme „rýchlostné cesty“! Na niektorých z nich sa objaví značka „Diaľnica“ a následne na nich budú platiť rovnaké rýchlostné obmedzenia ako na diaľnici – a to aj v prípade, ak takáto cesta teoreticky nespĺňa stavebnú normu pre diaľnice.

Takto budú po novom označené diaľnice. Foto: PSR
Dopravné značky - 2020 Takto budú po novom označené diaľnice.

Na iných však pribudnú nové značky č. 311 a 312. Tie označujú „cestu pre motorové vozidlá“ a jej koniec. Ide o štvorcové značky s bledomodrým podkladom a mierne pozmeneným piktogramom auta. Tu však prichádza k zásadnej zmene – na cestách s týmto označením možno mimo obce jazdiť rýchlosťou 90 km/h, v obci 50 km/h a smú ju využívať len vozidlá, schopné dosiahnuť rýchlosť aspoň 60 km/h. Inak povedané, takto označené cesty napríklad nesmú využívať elektrobicykle alebo elektrické kolobežky.

Mení sa aj značenie ciest pre motorové vozidlá. Foto: PSR
Dopravné značky - 2020 Mení sa aj značenie ciest pre motorové vozidlá.

V prípade, ak takáto cesta ústi na diaľnicu, nemusí byť označený jej koniec. Cesta pre motorové vozidlá totiž automaticky končí tam, kde je označenie začiatku diaľnice. Keďže platí prechodné dvojročné obdobie, môže sa stať, že niekde natrafíte na pôvodné značky „Rýchlostná cesta“. Takáto značka však už od apríla nemá žiadnu oporu v legislatíve, preto sa na ňu nemožno odvolávať. Na takto označenej ceste treba dodržiavať rovnaké rýchlostné obmedzenia, ako na cestách pre motorové vozidlá.

Namiesto pary elektrina, namiesto otca matka

Zapamätajte si, že diaľničné rýchlosti platia výlučne na cestách, označených ako diaľnice – či už novou, alebo v prechodnom období ešte pôvodnou značkou. Ďalšou novinkou, ktorá vás môže zaskočiť, je značka umožňujúca jazdu po krajnici. Ide o značku na modrom podklade s tromi bielymi šípkami, pričom krajná vpravo je oddelená plnou, neprerušovanou čiarou. Ďalšou malou, avšak podstatnou zmenou je, že popri značke, označujúcej začiatok obchádzky už máme aj ďalšiu, informujúcu o jej konci.

Parný rušeň odchádza do dôchodku. Foto: PSR
Dopravné značky - 2020 Parný rušeň odchádza do dôchodku.

Na značkách pribudnú aj nové symboly. Niektoré súvisia s elektrifikáciou, takže by vás nemal prekvapiť symbol auta, bicykla alebo kolobežky, doplnený elektrickou šnúrou. Ide prirodzene o piktogramy pre elektromobily, elektrobicykle a malé (bližšie nešpecifikované) elektrické vozidlá, predovšetkým elektrické kolobežky, ale napríklad aj rôzne samovyvažovacie dopravné prostriedky.

Sprevádzať dieťa bude už len matka. Foto: PSR
Dopravné značky - 2020 Sprevádzať dieťa bude už len matka.
A keďže pokrok sa nedá zastaviť, na výstražnej značke, upozorňujúcej na železničné priecestie, nahradil parnú lokomotívu elektrický rušeň (značka č. 151). Na označení pešej zóny (značka č. 317) už dieťa nevedie otec, ale matka. To sú však len niektoré úsmevné príklady. Na nové značky si budeme postupne zvykať v dvojročnom prechodnom období. Väčšina z nich je jasná a zrozumiteľná, mnohé sa len vzhľadom prispôsobujú tým, ktoré poznáme z ciest v iných európskych krajinách, takže chaosu sa báť netreba.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné značky
Články podľa značiek