Spôsobia nové dopravné značky ‘rýchlostný‘ chaos na cestách?

Staré dopravné značky budú vymieňať za nové v priebehu dvoch rokov. Na cestách sa tak budeme stretávať s novými aj starými súčasne.

08.08.2020 16:00
debata (7)
Najcitlivejšou zmenou je zrušenie... Foto: PSR
Dopravné značky - 2020 Najcitlivejšou zmenou je zrušenie "rýchlostných ciest". Limit 130 km/h tak bude platiť len tam, kde bude označenie diaľnice.

Všimli ste si? Na slovenských cestách sa mení dopravné značenie. Nové značky majú iný tvar, význam alebo symboly. Za zmenami je harmonizácia v súlade s Viedenským dohovorom o dopravných značkách a signáloch. Tie sa majú zjednotiť v celej únii. Motoristom sa takto uľahčí orientácia. Ale tak skoro to nebude. Slovensko má totiž na výmenu dva roky. A počas tohto prechodného obdobia bude na cestách pôvodné aj nové označenie.

"Značky sa budú meniť postupne, podľa opotrebovania. Nejde teda o ich rýchlu plošnú výmenu. Staré značky, ktoré sú v súlade s novou vyhláškou o dopravnom značení zostanú naďalej v platnosti. V prípade potreby ich výmeny sa daná značka vymení už za novú. A to na základe nového doplneného vzoru,“ vysvetľuje komunikačný odbor rezortu dopravy. Denník Pravda zisťoval koľko bude výmena značenia stáť, ministerstvo dopravy nám však do uzávierky neodpovedalo.

Dopravný analytik Jozef Drahovský upozorňuje, že v niektorých prípadoch pôvodné značky zatiaľ zostávajú, no mení sa ich význam. "Počas dvojročného obdobia, do 1. 4. 2022 platia dopravné značky podľa starej vyhlášky, ale ich význam je definovaný podľa novej vyhlášky,“ hovorí. Napríklad pôvodná značka so symbolom motorového vozidla – prv rýchlostná cesta, dnes označuje cestu pre motorové vozidlá, vysvetľuje dopravný analytik. Značka zákaz státia, ktorej sa vyobrazenie nemení, sa po novom vzťahuje aj na chodník. "Takýchto zmien je veľa. Je preto potrebné, aby si každý účastník cestnej premávky nové významy dopravných značiek naštudoval.“ Pripomína Drahovský.

Rýchlostné cesty končia

Jedna z najdôležitejších zmien sa týka klasifikácie ciest a formy ich označenia. Diaľnica síce aj naďalej zostáva diaľnicou, dostala však novú značku – štvorec, ktorý nahrádza pôvodný obdĺžnik. Pričom farebný podklad sa mení z modrého na zelený. Po novom už nemáme „rýchlostné cesty“. Na niektorých z nich sa objaví značka „Diaľnica“ a následne na nich budú platiť rovnaké rýchlostné limity ako na diaľnici. A to aj v prípade, ak takáto cesta teoreticky nespĺňa stavebnú normu pre diaľnice.

Na iných však pribudnú nové značky číslo 311 a 312. Tie označujú už spomínanú „cestu pre motorové vozidlá“ a jej koniec. Ide o štvorcové značky s bledomodrým podkladom a mierne pozmeneným piktogramom auta. Tu však prichádza k zásadnej zmene – na cestách s týmto označením možno mimo obce jazdiť rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu, v obci 50 kilometrov za hodinu. Smú ju však využívať len vozidlá, schopné dosiahnuť rýchlosť aspoň 60 kilometrov za hodinu. Inak povedané, takto označené cesty nesmú využívať napríklad elektrobicykle alebo elektrické kolobežky.

Okrem toho v prípade, ak takáto cesta ústi na diaľnicu, nemusí byť označený jej koniec. Cesta pre motorové vozidlá totiž automaticky končí tam, kde je označenie začiatku diaľnice. Pre prechodné dva roky, sa môže stať, že niekde ešte vodiči natrafia na pôvodné značky „Rýchlostná cesta“. No tie už od apríla tohto roka nemajú žiadnu oporu v legislatíve, preto sa na ňu nedá pri prípadnom prekročení rýchlosti odvolať. Diaľničné rýchlosti platia po novom len a len na diaľnici.

Názvy ciest zostávajú

"Pokiaľ ide o názvy ciest, tie zostávajú rovnaké. Ak bola R1 doteraz, zostáva stále R1, ale je to už diaľnica R1,“ povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. So zmenou označenia – napríklad z R1 na D5 sa podľa nej nateraz neuvažuje. Bolo by totiž potrebné meniť celé dopravné značenie aj predpisy, dodala Bárdyová.

Rýchlostné cesty, ktoré boli označené po starom takzvaným Autíčkom, sa po novom označujú symbolom diaľnice. A v prípade, keď sú smerovo rozdelené je na nich zo zákona povolená rýchlosť 130 km/h. Smerovo nerozdelené cesty, ako napríklad R4 Svidník, budú označené značkou číslo 311 Cesta pre motorové vozidlá. "Na nich platí zo zákona o cestnej premávke rýchlosť 90 km/h, v obci 50 kilometrov za hodinu,“ povedala Bárdyová. A to pokiaľ rýchlosť nie je zvýšená dopravným značením.

Na značkách pribudnú aj nové symboly. Niektoré súvisia s elektrifikáciou – a to napríklad auto, bicykel alebo kolobežka s elektrickou šnúrou. Ide prirodzene o piktogramy pre elektromobily, elektrobicykle a malé – bližšie nešpecifikované, elektrické vozidlá. Sem patria aj elektrické kolobežky, ale aj rôzne samovyvažovacie dopravné prostriedky. Na výstražnej značke, upozorňujúcej na železničné priecestie, nahradil parnú lokomotívu elektrický rušeň. Pokrok sa jednoducho nedá zastaviť ani pri značkách. Po novom už na označení pešej zóny dieťa nevedie muž, ale žena.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Články podľa značiek