Ďalší dopravný kolaps v Bratislave? MHD posilnená nebude

Obyvateľov hlavného mesta čakajú v doprave ďalšie ťažké časy. Čoskoro dôjde k uzáverám dvoch vyťažených zjazdov z Prístavného mosta, na Moste Apollo pribudne vyhradený pruh pre autobusy, no k posilneniu spojov hromadnej dopravy nedôjde. Petržalskí vodiči tak môžu v špičke ostať odrezaní od centra. Pri prechode cez Dunaj sa musia pripraviť na výrazné zdržania.

12.08.2020 15:00
debata (34)
Pravý jazdný pruh má byť po novom vyhradený pre... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Most Apollo Pravý jazdný pruh má byť po novom vyhradený pre vozidlá mestskej hromadnej dopravy.

Dôvodom uzáver a vzniku tzv. buspruhu sú práce, ktoré súvisia s výstavbou rýchlostnej cesty R7. Ich súčasťou je prestavba križovatky Prievoz pod Prístavným mostom na diaľnici D1. Zhotoviteľ projektu D4R7 už v piatok uzavrie obľúbené zjazdy z Prístavného mosta na Bajkalskú a Slovnaftskú ulicu. Uzávierka potrvá viac ako 7 mesiacov.

Vodiči tak budú musieť využívať obchádzkové trasy. Z mestskej časti Petržalka sa na Bajkalskú ulicu dostanú prostredníctvom Mosta Apollo. Tí, ktorí budú smerovať na Slovnaftskú ulicu budú musieť využiť ulicu Gagarinovu. V oboch prípadoch však bude potrebné počítať v dopravnej špičke s rozsiahlymi zdržaniami a kolónami. Kapacita Mosta Apollo bude navyše výrazne nižšia ako doteraz.

„Na moste Apollo a ulici Dolnozemská bude na základe žiadosti Dopravného podniku mesta Bratislavy (DPB) vytvorený BUS pruh,“ informuje na svojej internetovej stránke spoločnosť D4R7 Construction.

Žiadosť o vytvorenie buspruhov potvrdila aj samotná Bratislava. Vyhradený pruh má vzniknúť v smere do centra od zastávky pri Ekonomickej univerzite, ktorá sa nachádza na Dolnozemskej ceste a pokračovať má popod diaľnicu D1 cez Most Apollo až po zastávku hromadnej dopravy, ktorá sa nachádza na severnej strane Dunaja pred križovatkou ulíc Košická, Prístavná a Landererova. Celková dĺžka vyhradeného jazdného pruhu dosiahne približne 1,5 kilometra.

Dopravný podnik Bratislava aktuálne nepripravuje posilnenie spojov MHD, nakoľko vzhľadom na prebiehajúce rekonštrukcie električkových tratí na posilňovanie aktuálne nemáme dostatok potrebných vozidiel.
Bratislava

Samotný buspruh vytvorí konzorcium zodpovedné za projekt D4R7. “Túto požiadavku konzorcium schválilo a aktuálne pripravujú plán organizácie dopravy (POD). Dnes nám bol doručený prvý výkres od konzorcia na posúdenie a naši odborníci na doprave sa ním aktuálne už zaoberajú. O schválení týchto opatrení bude rozhodovať aj Krajský dopravný inšpektorát,” informuje magistrát hlavného mesta, ktorý dodáva, že situáciu bude po spustení uzáver monitorovať.

V praxi to bude znamenať, že pre individuálnu automobilovú dopravu bude k dispozícii len jeden jazdný pruh namiesto dvoch. Počet áut sa však zvýši. V dopravnej špičke pritom cez Most Apollo za hodinu prejde približne 3 300 vozidiel.

Jedným z riešení je presadnutie z automobilov do hromadnej dopravy. Kapacita autobusov a električiek smerujúcich z Petržalky do centra hlavného mesta sa nezvýši. “Dopravný podnik Bratislava aktuálne nepripravuje posilnenie spojov MHD, nakoľko vzhľadom na prebiehajúce rekonštrukcie električkových tratí na posilňovanie aktuálne nemáme dostatok potrebných vozidiel,” informuje magistrát Bratislavy. Magistrát zároveň tvrdí, že buspruhy zabezpečia minimalizovanie zdržaní MHD v smere do mesta z Petržalky tak, aby nebolo potrebné súčasné intervaly posilňovať. Pred pandémiou koronavírusu počas školského roka boli v rannej špičke autobusy takmer plné.

Petržalka rovnako stále nemá dobudovanú električkovú trať, ktorá prechádza cez Starý most. Na južnej strane Dunaja sa nachádzajú len tri zastávky. Nová električka má do konca roka 2023 pretnúť túto mestskú časť. Inak hlavné mesto príde o možnosť financovania tejto stavby z eurofondov. Aktuálne sa pokračovanie trate stále pripravuje, mesto zatiaľ nezačalo hľadať zhotoviteľa.

Pôvodne malo k uzávere zjazdov z Prístavného mosta dôjsť v piatok 7. augusta o polnoci. Plány však prekazila vážna dopravná nehoda, ktorá sa v piatok večer stala na Prístavnom moste neďaleko spomínaných zjazdov. „Uzávierky zjazdov z Prístavného mosta na Slovnaftskú a Bajkalskú ulicu sa presúvajú na budúci piatok 14. augusta 2020,“ informovala na svojom facebookovom profile spoločnosť D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu D4R7. Práce majú trvať do 31. marca budúceho roku.

Obmedzenia neovplyvnia len Petržalčanov, ale aj obyvateľov Rusoviec a Jaroviec, ktorí využívali na dochádzanie do centra mesta Most Apollo a Prístavný most. Zvýšenú intenzitu dopravy tak možno očakávať aj na Moste SNP. Vyšší počet áut bude aj na ulici Einsteinova v smere od Mosta Lafranconi k Mostu Apollo a na uliciach Prievozská a Košická. Prostredníctvom nich sa vozidlá budú pokúšať dostať sa do oblasti Bajkalskej ulice z Mosta Apollo.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #most Apollo #kolóny #Prístavný most
Články podľa značiek