Ford už testuje systém predvídania dopravných nehôd. Pomôžu inteligentné autá

Ford vyvíja systém City Insight, ktorý by vzájomnou komunikáciou prepojených vozidiel s infraštruktúrou a umelou inteligenciou, dokázal predchádzať dopravným nehodám a identifikovať rizikové miesta.

26.08.2020 12:00
debata (1)
Osemnásť mesiacov bude Ford v Oxfordshire... Foto: SHUTTERSTOCK, Ford
Ford - City Insights Platform Osemnásť mesiacov bude Ford v Oxfordshire testovať systém monitorovania dát infraštruktúry a pripojených vozidiel. Umelá inteligencia následne určí mieru rizika jednotlivých úsekov.

Nový systém vyvíja Ford s podporou britskej vládnej agentúry pre inovácie (Innovate UK) a britského ministerstva obchodu, energetiky a priemyselnej stratégie. Cieľom je zníženie dopravných nehôd, najmä tých s fatálnymi následkami. Podľa štatistík totiž zomiera každý rok na cestách 1,3 milióna ľudí, teda asi 3 700 denne. Zranenia pri dopravných nehodách sú celosvetovo ôsmou najčastejšou príčinou smrti. Okrem strát na životoch sú tu však aj finančné dôsledky.

Tak napríklad Britské ministerstvo dopravy vyčíslilo tieto náklady na viac ako 35 miliárd libier (39 mld.) ročne. Systém má analyzovať informácie zo sieťovo pripojených vozidiel, inteligentných senzorov na krajniciach ciest a od miestnych úradov. Na ich základe bude predpovedať pravdepodobné hlavné príčiny potenciálnych ohnísk, ktoré ohrozujú bezpečnosť premávky. Na základe týchto poznatkov budú mestá môcť prijímať preventívne opatrenia a prednostne riešiť cesty a križovatky, ktoré sú najrizikovejšie.

„Čoskoro bude každé nové vozidlo pripojené. Vnímame to ako príležitosť na výrazné zníženie počtu dopravných nehôd a záchranu životov. Sme presvedčení, že vďaka spolupráci s poprednými inovátormi, odborníkmi a akademickou obcou bude možné pomôcť vylepšiť mobilitu pre milióny ľudí na celom svete,“ povedal Jon Scott, vedúci projektu City Insights oddelenia Ford Mobility v Európe. Do 18-mesačného projektu, ktorý odštartoval toto leto sa dobrovoľne zapojilo až 700 osobných a úžitkových vozidiel v Oxfordshire a v Londýne.

Systém bude podrobne analyzovať ich telemetrické údaje, napríklad používanie brzdového či plynového pedála alebo uhol natočenia volantu, a informácie z 25 inteligentných senzorov, inštalovaných v Oxfordshire, ktoré dodala spoločnosť Vivacity Labs. Celkový počet senzorov v prevádzke tak vzrastie na 100. Krajnicové senzory zaznamenajú pomocou algoritmov strojového učenia napríklad situácie, keď takmer došlo k nehode, a budú analyzovať vzorce pohybu zraniteľných účastníkov cestnej premávky, ako sú cyklisti a chodci nepripojené autá.

Všetky údaje zdieľané prostredníctvom senzorov budú anonymizované. „Je to výborná príležitosť. Už dlhšie je naším cieľom odhaliť potenciálne prínosy existujúcej siete dopravných senzorov pre bezpečnosť dopravy,“ povedal Peter Mildon, prevádzkový riaditeľ Vivacity Labs. Získané dáta a analýza sa použijú pri ďalšom vývoji digitálneho vzorca, z ktorého budú môcť profitovať mestá celého sveta. Okrem toho sa konzorcium bude usilovať odhaliť ďalšie možnosti využitia prediktívnych informácií pre bezpečnosť.

Projekt prichádza po dvoch úspešných testoch v Londýne, počas ktorých vedci Fordu preskúmali viac ako 1,5 milióna kilometrov jazdy pripojených vozidiel so zámerom poskytnúť miestnym orgánom podrobné bezpečnostné pokyny. Odporúčané vylepšenia zahŕňali napríklad zavedenie kamier na semaforoch, ktoré by odrádzali od jazdy na červenú, strihanie zelene, aby bolo dopravné značenie jasne viditeľné, značenie a semafory v dvoch výškach, obnova povrchu vozoviek či zdvihnutie kanalizačných poklopov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Ford #City Insight
Články podľa značiek