Deti treba v aute zabaviť

"Kedy tam už bu-dé-mééé?" To je asi najčastejšia otázka detí počas dlhých ciest autom. Neveští nič dobré. Pri dovolenkových "štrekách" k vytúženému moru sa jej však nevyhneme.

19.07.2011 07:43
Deti Foto:
Rodinná dovolenka je krásny zážitok, ale niekoľkohodinová cesta v aute je pre deti záťažou.
debata

Plač či nervozita detí na zadnom sedadle však môžu ovplyvniť atmosféru v celom aute. A zlá nálada je za volantom zlý spoločník. Čo robiť, aby boli deti počas cesty pokojné? Základom je vyriešiť prirodzenú neposednosť detí a zabaviť ich.

1. Cestu berte ako súčasť dovolenky

Najhoršie je, ak chcete mať silou-mocou cestu čo najrýchlejšie za sebou a rozhodnete sa ísť nonstop. To nie je dobré ani pre dospelých, a už vôbec nie pre deti. Na cestu si preto vyhraďte dostatok času. Zastavte sa najmenej každé dve hodiny, hoci na čerpacej stanici. Pumpy sú často vybavené malým ihriskom či detským kútikom. Stačí 15 minút, oddýchnete si a dieťa na útrapy celkom zabudne. Do auta si sadne čerstvé, akoby sa cesta práve začínala.

Malé deti do troch rokov potrebujú prestávku po hodine až hodine a pol. Starším deťom stačí prestávka raz za dve hodiny. Platí zásada, že čím dlhšie sa budete snažiť udržať dieťa vo vozidle, tým horšie budú jeho reakcie. Môžete si dopriať aj dlhšie pauzy a zastaviť napríklad na niektorých vyhliadkach, pri pamätihodnostiach, prípadne, ak to vaša peňaženka dovoľuje, dať si jedlo v príjemnom prostredí reštaurácie.

2. Pozor na stravu

Do auta by si deti nemali sadať hladné, ale ani prejedené. Odchod s plným žalúdkom môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Rozhodne by teda deti pred cestou ani počas nej nemali jesť ťažké a mastné jedlá. Voľte ľahkú stravu, zeleninu a ovocie. Ak máva dieťa v aute problémy so žalúdkom, lekári odporúčajú lieky, hoci aj legendárny kinedril.

Nezabúdajte ani na pravidelný pitný režim detí. Zvlášť ak nemáte v aute klimatizáciu. Lenže pozor, piť treba, aj keď klimatizáciu máte. Ochráni vás síce pred teplom, zároveň však dehydruje organizmus. Ideálny nápoj na cestu je vlažný, mierne kyslý a málo sladený čaj. Najhoršia voľba sú sladké, studené a vysoko sýtené nápoje. Smäd nezaženú a môžu vyvolať zápaly hrdla.

3. Pribaľte si hračky

Aby sa deti cítili pohodlne, zoberte do auta ich obľúbené veci – hračky, knižky, oblečenie, muziku. Čokoľvek, čo im dodá istotu. Dieťa sa tak bude v stiesnenom prostredí vozidla cítiť bezpečnejšie. Deti majú rady aj hry a motiváciu. Skúste im sľúbiť niečo za odmenu. Napríklad novú skladačku či knižku. Niekedy stačí i zmrzlina alebo výlet počas pobytu pri mori.

Podľa psychológov je najlepšia hocijaká drobnosť, s ktorou sa dieťa môže v aute hrať a zabaviť sa tak. Riešenie ponúkajú aj moderné čerpacie stanice, kde bežne nájdete pult s hračkami. Nebývajú najlacnejšie, ale na druhej strane v krízovej situácii ušetríte čas. Je to lepšie, ako nervozitu vodiča prehlbovať hľadaním obchodu s hračkami.

4. Skvelý pomocník sú rozprávky

Psychológovia radia rodičom, aby deti v aute neodbili vetou: Buď ticho a neotravuj! Vymyslieť im program počas cesty býva ťažšie. Deti sa veľmi rady rozprávajú a počúvajú. Na dlhej ceste im však rodičia nemôžu venovať sústavnú pozornosť a komunikovať s nimi. Riešením sú pesničky či nahrávky rozprávok. V poslednom čase sú čoraz populárnejšie aj audioknihy – knihy nahraté na cédečkách. Správny výbere skráti cestu nielen deťom, ale aj dospelým. Niektorí rodičia si na dovolenky berú aj notebooky alebo si požičiavajú prenosné DVD prehrávače. Počas cesty potom na nich deťom púšťajú rozprávky alebo hry.

5. Pomôže aj spánok

Časť cesty môžu deti v aute prespať. Sú dokonca deti, ktoré zaspia v aute, len čo ich doň posadíte. Ak medzi také vaše deti nepatria, naopak, bývajú neposedné, zvoľte cestu v noci. Samozrejme, len ak vám šoférovanie v tme neprekáža. Nočná jazda môže mať aj výhody. Na cestách je menej áut a nemusíte bojovať ani s teplom. Aby sa však deti v aute dobre vyspali, nezabudnite na malý vankúšik či deku. Budú sa cítiť bezpečne, pohodlne a bude im teplo. Do auta by totiž mali byť oblečené len naľahko.

Počas cesty tiež budete z auta často vystupovať a nastupovať. Myslite preto u detí na takú obuv, ktorá sa ľahko obúva a vyzúva. A nezabúdajte, že aj počas spánku majú byť deti v aute pripútané v autosedačke. Spánok v maminom náručí alebo naprieč na zadnom sedadle je nielen proti predpisom, ale prípade havárie aj veľmi riskantný a nebezpečný.

Nezabudnite: Detská autosedačka je povinná!

Dieťa s výškou do 150 cm musí sedieť v detskej autosedačke. Platí to pre absolútnu väčšinu európskych krajín. Pravidlá sa upravujú podľa hmotnosti dieťaťa. Jeho vek nie je rozhodujúci!

Ak je detská autosedačka na sedadle spolujazdca vybavenom airbagom, nesmie byť otočená proti smeru jazdy. Výnimkou je prípad, ak sa dá airbag vypnúť.

Ak sú v aute na zadných sedadlách dve detské autosedačky a vo vozidle už nie je priestor na umiestnenie tretej autosedačky, možno dieťa staršie ako tri roky a nižšie ako 150 cm pripútať bezpečnostným pásom. Tretie dieťa je zakázané prevážať na prednom sedadle.

debata chyba
Články podľa značiek