Takto Putin otvoril diaľnicu na Kryme. Za volantom Aurusu bol ako doma

Vladimír Putin neotvára každú diaľnicu. Tá, ktorá rastie na anektovanom Kryme, má však aj politický rozmer. Ruský prezident si túto príležitosť nenechal ujsť. Za volantom limuzíny Aurus Senat sa cítil ako doma.

01.09.2020 07:00
debata (191)
Vladimír Putin otvoril nové úseky diaľnice... Foto: Kremlin.ru
Krym - otvorenie novej diaľnice Putinom Vladimír Putin otvoril nové úseky diaľnice Tavrida na Kryme. Sám si sadol za volant svojej pancierovej limuzíny.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na Kryme oficiálne otvoril dokončené úseky novej diaľnice Tavrida, ktorá spája mestá Kerč a Sevastopol. Informovala o tom agentúra TASS. „Hlava štátu si prezrela tabule s informáciami o fázach výstavby, absolvovala krátky rozhovor s robotníkmi stavebnej spoločnosti VAD a dala povolenie na začatie dopravy na dokončených úsekoch,“ uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby Kremľa.

Diaľnicu Tavrida, ktorej názov odkazuje na staroveký názov Krymu, stavajú už tri a pol roka. Po dokončení v závere roka 2023 sa má stať kostrou dopravy na Krymskom polostrove, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo od Ukrajiny. Západné krajiny anexiu Krymu neuznali a na Rusko uvalili sankcie. Ukrajinská vláda v Kyjeve oficiálne stále označuje Krym za dočasne okupované územie.

Takto sa Vladimir Putin previezol po novej diaľnici

Vladimír Putin si však nový úsek diaľnice užil za volantom novej prezidentskej limuzíny Aurus Senat, ktorú používa od svojej ostatnej inaugurácie. Odviezol v nej aj ministra dopravy Jevgenija Dietricha. Na videu vyzve celú posádku, aby sa pripútala so žartom, že ak sa tak nestane, môžu dostať pokutu. Celá spojnica Kerč-Simferopol-Sevastopol bude mať dĺžku 250,7 kilometra. Náklady na jej výstavbu prevýšia sumu 140 miliárd rubľov (1,5 miliardy eur).

Stavba je financovaná prostredníctvom ruského federálneho fondu na podporu rozvoja Krymu a Sevastopola. Výstavba diaľnice R260, ktorá bude obsahovať 95 mostov a zjazdov, 18 dopravných krížení a 30 priechodov pre chodcov, je rozdelená do siedmich fáz. Po jej úplnom dokončení sa jazda autom z východu na západ Krymského polostrova skráti zo súčasných 3,5 na dve hodiny.

Masívnymi investíciami do cestnej siete na Kryme, demonštruje Rusko svoj vlastnícky postoj k tomuto polostrovu. Už v máji 2018 Putin otvoril 19-kilometrový most ponad Kerčský prieliv, ktorý spája juhoruský Krasnodarský kraj s polostrovom Krym. Pre železničnú dopravu ho sprístupnili vlani v decembri. Kerčský most predstavuje jediné cestné a železničné spojenie Krymského polostrova s Ruskom.

Škoda Octavia Combi 2,0 TDI Evo - test 2020
Škoda Octavia Combi 2,0 TDI Evo - test 2020
+34Škoda Octavia Combi 2,0 TDI Evo - test 2020

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Krym #Sevastopoľ
Články podľa značiek