EÚ chce škrtať emisie áut ešte viac ako plánovala. Už dnes sú nereálne

Európska komisia sa vraj chystá utiahnuť automobilkám emisnú slučku ešte viac ako plánovala. Do roku 2030 až o 50 %!

16.09.2020 16:00
debata (5)
Automobilky zápasia už dne s poklesom emisií... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes - emisie Automobilky zápasia už dne s poklesom emisií CO2. Masívne elektrifikujú, no hrozba platenia pokút za nadlimitné gramy CO2 ich asi neminie. V budúcnosti majú byť pritom emisné ciele ešte prísnejšie, ako sa pôvodne plánovalo.

Už dnes majú automobilky obrovské problémy dosiahnuť flotilový emisný priemer 95 gramov CO2 na kilometer. Predaje hybridov, plug-in hybridov a elektromobilov síce stúpajú, no za posledné roky emisie z áut stúpli. Dôvodom je ústup úsporných naftových motorov a neustáli rast popularity SUV. Už budúci rok hrozí automobilkám za každý nadlimitný gram a za každé predané auto pokuta 95 eur. Tieto miliardy zaplatia zákazníci.

Situácia sa zhorší po tom, čo začne Brusel zohľadňovať emisný priemer aj na základe merania reálnej spotreby už prevádzkovaných vozidiel pomocou zariadenia OBFCM (On Board Fuel Consumption Monitoring). To bude povinné pre všetky nové autá homologizované v Európe od 1. januára 2021 a umožní orgánom Európskej komisie prístup k „pamäti spotreby“. Tieto dáta naplno ukážu rozdiel medzi deklarovanými a skutočnými emisiami, najmä plug-in hybridov, čo môže viesť k astronomickým sankciám a dokonca stiahnutiu konkrétnych typov vozidiel z európskeho trhu.

Lenže má byť ešte horšie. Ako totiž informuje web Autonews, agentúra Reuters mala možnosť nahliadnuť do pripravovaných dokumentov Európskej únie, ktorá chystá ďalšie sprísnenie emisných limitov. A to nad rámec existujúcich dohôd. Podľa pôvodného plánu, malo dôjsť pri autách do roku 2030 k poklesu emisií CO2 o 37,5 % v porovnaní so stavom v roku 2021, no podľa spomínaných dokumentov, to má byť až o 50 %. Hovorkyňa Európskej komisie odmietla zverejnené informácie komentovať, uviedol web Autonews.

Zato zareagovala Nemecká automobilová federácia VDA, ktorá sa vyjadrila, že je pripravená akékoľvek návrhy na ďalšie znižovanie emisií rázne odmietnuť. Uviedol to nemecký magazín Sueddeutsche Zeitung. Automobilky si totiž nemôžu vynútiť od spotrebiteľov, aby kupovali dostatočný počet aut s alternatívnymi pohonmi, ktoré sú drahšie ako tie konvenčné. Návrh nového dokumentu by mal odhaliť aj plány na zníženie celkových emisií CO2 v Európe. Tie majú poklesnúť o 55 % v porovnaní s rokom 1990, pričom predošlý cieľ ich zníženia bol 40 %.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #emisie áut
Články podľa značiek