Európsky týždeň mobility poznačila koronakríza. Zľavy sa však nájsť dajú

„Čistejšia doprava pre všetkých“ – také je heslo tohtoročného Európskeho týždňa mobility. Ten sa končí na budúci utorok. Na Slovensku sa doň zapojilo takmer 50 samospráv a k tomu dve desiatky ďalších organizácií a škôl.

17.09.2020 20:00
debata
Európsky týždeň mobility sa skončí 22. septembra. Foto: SITA (Peter Rusko)
Banská Bystrica / autobus / Zvolen / SAD / Európsky týždeň mobility sa skončí 22. septembra.

Známe bezplatné cestovanie počas tohto týždňa však okresala pandémia. Upustili od neho nielen v Bratislave, ale i v Košiciach. Ponúkať totiž zľavy na hromadné cestovanie v čase, keď odborníci odporúčajú hromadne necestovať, nie je jednoduché. Okrem toho koronakríza skresala aj rozpočty dopravcov. Dopravné podniky tak skúšajú lákať ľudí do mestských vozidiel inak.

„Chceme upriamiť pozornosť verejnosti na myšlienku čistejšej dopravy s akcentom na využitie cyklistickej dopravy,“ povedala denníku Pravda Vladimíra Petrušová, špecialistka pre styk s verejnosťou Dopravného podniku mesta Košice. Obyvatelia Košíc si do 22. septembra môžu zakúpiť bezkontaktnú čipovú kartu za jedno euro namiesto bežných 6,80 eura.

Týždeň mobility neobišiel ani niektoré medzimestské a prímestské spoje. Podniky SAD nezostali bokom a ponúkajú viacero zaujímavých akcií. Pri ceste autobusmi SAD Trenčín môžu ľudia získať kredit na cestovanie. Stačí si zakúpiť lístok z dopravnej karty, odfotiť ho a poslať mailom. Každý deň získa desať cestujúcich kredit vo výške 30 eur.

Bratislavské benefity

"Na základe pozitívneho ohlasu na minuloročnú akciu v rámci týždňa mobility pripravujeme trvalé riešenie na zníženie ceny ročného predplatného cestovného lístka,“ povedal Matej Michlík, vedúci odboru marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava (DPB). Aj preto naň teraz podnik nedal jednorazovú zľavu.

Zmenu cenníka poznamenala podľa Michlíka pandémia. Situáciu môže výrazne ovplyvniť aj schvaľovanie sociálneho balíčka vlády – konkrétne doprava zadarmo pre dôchodcov, študentov a ľudí so zdravotným znevýhodnením. Kto si však lístok napriek neistote zakúpi, dostane od bratislavského dopravného podniku pozornosť – vstupenku do SND – Historického múzea v priestoroch Bratislavského hra­du.

V Bratislave bude prebiehať aj niekoľko ďalších zaujímavých akcií. Počas tohto víkendu budú cez centrum mesta bezplatne premávať najnovšie elektrobusy z flotily DPB na trase linky M v intervale 15 minút, pričom zastavovať budú na všetkých zastávkach a v ich interiéri budú informácie o Týždni mobility. Okrem toho deti a mládež môžu súťažiť o tri 90-dňové predplatné cestovné lístky v súťaži „MHD Bingo“. Podmienkou je odfotografovanie sa s trolejbusmi a električkami aspoň na 14 linkách.

Niekde aj zdarma

V niektorých mestách však predsa len bude MHD počas Týždňa mobility zadarmo. A to napríklad v Hlohovci, Lučenci, Rimavskej Sobote či Prešove. V Prešove však len okrem nočných spojov a po preukázaní sa platným vodičským oprávnením. A to s výnimkou budúceho utorka, ktorý je Dňom bez áut, keď sa bude jazdiť úplne zadarmo.

Bezplatná doprava bude v tento deň aj v Nových Zámkoch, Leviciach, Komárne, Štúrove, Šali, v Žiline a tiež v Trnave – no len po predložení vodičského preukazu. Vo štvrtok sa bude zadarmo cestovať v Senici, v piatok v Piešťanoch.

Banskobystričania môžu cez víkend využiť bezplatnú dopravu cyklobusom do okolia mesta. Nulové cestovné tu platí na všetky trasy. Navyše 22. septembra môžu obyvatelia Banskej Bystrice od desiatej do šiestej večer vidieť a zažiť, ako by v budúcnosti vyzerala plánovaná pešia zóna pred SC Point na Námestí H. Vajanského.

Zľavy aj vo vlakoch

Bokom nezostali ani železnice. Výrazné zľavy ponúka železničná spoločnosť ZSSK. Tá od budúceho utorka odvezie za polovičnú cenu cestujúcich v 2. triede na domácich trasách. A to v prímestských a regionálnych vlakoch. Ide tak o 1 247 spojov denne. Zľavnené lístky možno zakúpiť v zákazníckych centrách a aj cez internet. K Týždňu mobility sa pridáva aj spoločnosť Bolt. Tá počas neho zlacní využívanie zdieľaných elektrických kolobežiek. Stáť budú iba 0,05 eura za minútu jazdy, 50-centový poplatok za úvodné odomknutie zostáva v platnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #týždeň mobility
Články podľa značiek