Dieťa v náručí nie je v bezpečí

Kto si myslí, že dieťa v aute dostatočne ochráni matkina náruč, veľmi sa mýli.

21.07.2011 07:34
Detská sedačka Foto:
Dieťa je v bezpečí len v "náručí" detskej sedačky.
debata

Pri náraze rýchlosťou 50 km/h do pevnej prekážky zvýši dieťa svoju hmotnosť až 60-násobne. Dieťa s váhou 10 kg má teda v tej chvíli 600 kg! Minimálnu šancu na prežitie má aj dieťa s hmotnosťou 25 kg stojace medzi sedadlami. Nepočúva sa to dobre, v okamihu nárazu sa však mení na nekontrolovaný projektil vážiaci jeden a pol tony. A ten ublíži nielen sebe, ale aj ostatným v aute.

Deti sú na tom pri haváriách horšie aj z anatomického hľadiska. Ich hlava je v porovnaní so zvyškom tela veľká a ťažká. U deväťmesačného dieťaťa tvorí až 25 percent celkovej telesnej hmotnosti. Je to obrovský podiel, ak to porovnáme s dospelým, ktorého hmotnosť hlavy zvyčajne neprevyšuje päť percent. Takáto záťaž môže byť pre dieťa osudná, najmä ak si človek uvedomí, že detská chrbtica a nevyvinutý krk sú podstatne slabšie. Horšia je aj ochrana mozgu, lebo lebka dieťaťa je tenšia a mäkšia. Prípadné poranenie hlavy preto často znamená aj poranenie mozgu s ťažkými následkami, prinajhoršom okamžitú smrť.

Ako vybrať správnu autosedačku

Pri nákupe detských sedačiek netreba investovať viac ako je nevyhnutné. Je okolo nich totiž priveľa marketingu, a pritom aj tá najlacnejšia autosedačka musí mať certifikát bezpečnosti. Inými slovami: prešla rovnakými skúškami ako hociktorý z najdrahších modelov a spĺňa európsku normu ECE R44/03. Čo si môžete dokúpiť navyše sa preto viac týka komfortu obsluhy, pohodlia a dizajnu.

Autosedačky sa delia podľa kategórií. Dôležitá je hmotnosť a výška dieťaťa, nie vek. Existuje niekoľko možností výberu. Buď ísť po rebríčku kategórií od najmenšieho „čísla“ 0 cez 0+, 1, 2, 3, alebo si kúpiť drahšiu, ale univerzálnu sedačku 0/1. Tá môže „rásť“ s dieťaťom od narodenia až po štvrtý rok života. Potom prejdete na sedačku kategórie 2, ktorá využíva na zabezpečenie dieťaťa bezpečnostné pásy automobilu. Existujú však aj univerzálne nastaviteľné sedačky 1/2, 1/2/3 či 2/3. Každá ponúka bezpečnosť deťom rôznej výšky a hmotnosti. Odborníci však tvrdia, že počas rastu dieťaťa je najlepšie použiť najmenej dve, ideálne tri sedačky. Najprv „vajíčko“ – od narodenia do 12 až 15 mesiacov, potom sedačku od 1 do štyroch rokov a nakoniec univerzálnu sedačku skupiny 2/3 od 4 do 12 rokov.

Dieťaťu nad šesť rokov však úplne stačí aj sedák, ktorý zvyšuje polohu sedenia tak, aby bezpečnostný pás prechádzal správne jeho telom.

Kde a ako umiestniť autosedačku

Dôležitá je aj poloha a uchytenie detskej autosedačky. K najbezpečnejším patria sedačky vybavené systémom Isofix. Ten zaisťuje ich pripevnenie priamo ku konštrukcii vozidla – mechanizmus sedačky sa zasunie do pevných úchytných bodov vozidla medzi operadlom a sedákom zadných sedadiel. Nevýhodu je, že potrebuje sedačky prispôsobené tomuto zaisteniu. Takéto sedačky sa potom nedajú používať univerzálne v automobiloch, ktoré systémom Isofix vybavené nie sú.

A na ktorom mieste je dieťa v najväčšom bezpečí? Či je sedačka umiestnená vpredu, alebo vzadu nie je pre bezpečnosť najdôležitejšie. Pri montáži autosedačky v protismere jazdy na sedadle spolujazdca však musíte vždy vypnúť airbag! Pri sedačkách v smere vpredu zas platí zásada posunúť sedadlo spolujazdca čo najviac dozadu a airbag nechať zapnutý.

Ak je dieťa pripútané bezpečnostným pásom, zvyšuje sa jeho bezpečnosť o 60 %. Pri použití sedačky otočenej smerom k jazde sa zvyšuje o ďalších 20 % na konečných 80. Pri sedačkách otočených proti smeru jazdy môže byť ochrana až 90-percentná. Pôsobiace sily sú totiž v protismerných sedačkách rozložené na celý chrbát dieťaťa.

Kedy je dieťa v aute v nebezpečenstve

  • bezpečnostný pás má dospelý zapnutý cez seba a dieťa
  • nepripútané dieťa na prednom a zadnom sedadle
  • detská sedačka a aktívny airbag na prednom sedadle
  • dieťa stojace vzadu medzi sedadlami
  • dieťa v sedačke s bezpečnostným pásom pod rukou alebo na krku

Ako sa rozdeľujú detské autosedačky

Kategórie hmotnosť vek (približný) výška (približná)
Skupina 0 0 – 10 kg 0 – 1 rok do 75 cm
Skupina I 9 – 18 kg 1 – 4,5 roka 75 – 100 cm
Skupina II 25 – 36 kg 7 – 12 rokov do 1,5 m
Skupina III 25 – 36 kg 7 – 12 rokov do 1,5 m
Univerzálne sedačky
Skupina 0+ 0 – 13 kg 0 – 2 roky do 90 cm
Skupina 0/I 0 – 18 kg 0 – 5 rokov do 100 cm
Skupina I/II 9 – 25 kg 1 – 7 rokov 72 cm – 1,25 m
Skupina I/II/III 9 – 36 kg 1 – 12 rokov 75 cm – 1,5 m
Skupina II/III 15 – 36 kg 3,5 – 12 rokov 95 cm – 1,5 m
debata chyba
Články podľa značiek