Jeden tanker vraj vypustí toľko emisií ako 50 miliónov áut. Hoax alebo pravda?

Porovnanie emisií síry jedného tankeru a niekoľkých miliónov áut je natoľko šokujúce, že vyzerá temer ako prevzaté z webov, kde sa píše o tom, ako práškovacie lietadlá rozširujú vírusy, alebo ako sa rôzne tajné skupiny snažia ovládnuť svet. Odkiaľ sa vlastne vzalo a je založené na realite? A je pravda, že 16 najväčších tankerov vyprodukuje toľko emisií síry ako všetky osobné autá na svete?

23.09.2020 18:00
debata (37)
Od začiatku tohto roku platia pre obsah síry v... Foto: Pexels
pexels-pixabay-262353 Od začiatku tohto roku platia pre obsah síry v lodných vykurovacích olejoch oveľa prísnejšie pravidlá.

Článok, z ktorého porovnanie emisií síry u lodí a áut vychádza, sa pôvodne objavil 20. mája 2016 v ázijskom vydaní China Daily. Volal sa „Ship emissions choking the region“ a ak vás zaujíma, ešte stále je dostupný online.

Tieto informácie nedali mnohým spávať a patril medzi nich aj odborný konzultant pre námornú dopravu Tomas Aminoff. A ten si zobral pár technických tabuliek, začal rátať a svoje prepočty zverejnil na webe Cadmatic.com, kde je popísaná aj presná metodológia.

Na rozdiel od Číňanov vzal do úvahy modernejší tanker s kapacitou 14 000 kontajnerov (TEU), ktorý ako palivo využíva lodné vykurovacie oleje s obsahom síry tri percentná. A výsledok? Čísla neklamú – táto kontajnerová loď vypustí toľko emisií síry, ako 58,7 milióna áut. Presnejšie – naftových Fordov Focus s motorom s výkonom 77 kW.

Tento graf ukazuje , že jedna staršia... Foto: Cadmatic
graf1 Tento graf ukazuje , že jedna staršia transoceánska kontajnerová loď vyprodukuje toľko emisií síry, ako 59 miliónov osobných áut s naftovým motorom.

Potom prepočet spravil ešte raz – s novou modernou loďou, ktorá má v palive podiel síry len 2,45 percenta a plaví sa ekonomickejšie. Sekundovalo jej moderné naftové auto s výkonom 97 kW (už to nebol Ford Focus). V tomto prípade loď vyprodukovala toľko emisií síry, ako 18,8 milióna naftových áut.

Pri porovnaní novšej kontajnerovej lode a... Foto: Cadmatic
graf2 Pri porovnaní novšej kontajnerovej lode a modernejšieho naftového auta vyšlo, že loď vyprodukuje toľko emisií síry ako 19 miliónov naftových áut.

Toto extrémne porovnanie však bolo aktuálne len do začiatku roku 2020. Do platnosti totiž vstúpili nové usmernenia Medzinárodnej námornej organizácie (IMO). Od lodí je vyžadované zníženie emisií oxidov síry až o 85 %.

Vzťahuje sa to na všetky typy palív, ktoré využívajú lode plaviace sa na otvorenom mori – teda kontajnerové lode, tankery, nákladné a veľké výletné, ktoré využívajú na pohon nejaký druh námorného paliva, (marine fuel oil). IMO 2020 reguluje limit pre obsah síry v týchto palivách na 0,5 % z pôvodných 3,5 %.

To však platí len niekoľko mesiacov, hon na naftové motory však trvá už niekoľko rokov – a celý tento čas boli verejným nepriateľom číslo 1, hoci transoceánske nákladné lode boli, minimálne z hľadiska emisií síry, oveľa väčšou katastrofou. A to ešte nehovoríme o iných typoch emisií a iných znečisťovateľoch.

Prísnejšie regulácie pri tepelných elektrárňach, cementárňach alebo v poľnohospodárstve by životnému prostrediu pomohli oveľa viac, než sprísňovanie beztak už veľmi prísnych emisných limitov pri osobných autách.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #loď #tanker #emisie #zbečisťovanie #osobné autá #emisie síry #vypúšťané emise
Články podľa značiek