Výsady kráľa parkoviska? Skromnosť a presnosť

Parkovisko je ako koláč. Zväčšiť sa už nedá a musia sa z neho najesť všetci. Preto by si z parkoviska mal každý vodič odkrojiť len taký kus, aký potrebuje.

22.07.2011 09:15
Parkovanie Foto:
Pri parkovaní treba myslieť aj na ostatných okolo.
debata (1)

Slušné parkovanie znamená najmä bezpečnosť a na tú sa zabúda. Iste, parkovanie na tráve, pri schodoch či na priechode pre chodcov je otrasné, ale určite nie také nebezpečné, ako parkovanie v križovatke.

Väčšina ľudí sa neskoro večer pri návrate z práce už nechce veľmi zaoberať hľadaním voľného miesta na sídlisku alebo pred domom. Zaparkujú kdekoľvek, len aby to bolo čo najbližšie k domu. Nemyslia pritom na to, čo bude na druhý deň ráno. Napríklad auto odstavia na rohu dvoch ciest a úplne tak zablokujú výhľad. Potom už len stačí, aby si ráno sadol za volant rozospatý vodič, ktorý má spomalené reflexy… Nehoda nemusí byť veľká, iba ťukanec. Zatarasí však cestu ďalším autám.

Niekedy parkovanie končí odtiahnutím. Foto: Pravda
Parkovanie Niekedy parkovanie končí odtiahnutím.

Odskáče si to ospalec, lebo nedal prednosť v jazde. Vinníkom je však aj vodič, ktorý zaparkoval na križovatke. Hovorca mestskej polície hlavného mesta Peter Pleva si spomína ešte na extrémnejší príklad bezhlavého parkovania: „Istý pán nechal auto stáť priamo na električkových koľajniciach. Išiel si čosi vybaviť. Vraj len na chvíľu. Zablokoval však mestskú hromadnú dopravu. Električky s cestujúcimi zostali stáť, kým sme auto neodtiahli.“

Vždy myslieť na druhých

V takomto prípade však ide už skôr o porušovanie zákona ako o ohľaduplnosť. Tá prichádza na rad, keď napríklad na parkovisku chýbajú čiary. Čo si teda mestskí policajti predstavujú pod pojmom slušné parkovanie? „Ustavične myslieť aj na druhého. Nepozerám sa len na seba, ale nechám aj šoférovi vedľa dosť miesta na to, aby mohol otvoriť dvere a prejsť. A na druhej strane, nesmiem nechať veľké medzery. Len v Petržalke by sa na mnohých parkoviskách pomestili ďalšie tri či štyri autá, keby vodiči parkovali rovno a nenechávali si priveľké odstupy,“ tvrdí Pleva.

Novodobým trendom je parkovanie na chodníkoch. Foto: Pravda
Parkovanie Novodobým trendom je parkovanie na chodníkoch.

Ak už vodič náhodou niekoho oškrie, hoci mu poškodí zrkadlo, je slušné nechať za stieračom lístok s ospravedlnením, kontaktnými údajmi a číslom poistky. „Veď mňa ako vinníka tá oprava nebude nič stáť, zaplatí sa to z povinného zmluvného poistenia. Ani poškodený to nebude musieť uhradiť z vlastného vrecka,“ uvažuje Pleva.

Hoci je pravda, že vinník takto môže prísť o rôzne bonusy na poistke. „Ja mám bonus asi 45 percent. Ktovie, možno by to aj ľudia robili, keby práve tie bonusy neboli žiadne,“ mienil trnavský šofér Jozef Blahoš, ktorého redaktor Pravdy zastihol vo chvíli, keď si obzeral na parkovisku nový škrabanec.

Podľa náčelníka Mestskej polície v Nitre Pavla Beňa sú častými prehreškami pri parkovaní státie na chodníkoch bez ponechania možnosti prechádzania chodcov, na cestičke pre cyklistov či na udržiavanej zeleni. „Najčastejším porušením zákona parkovaním sú jednoznačne porušenia zákazov zastavenia či nerešpektovanie vyhradeného parkoviska pre zdravotne ťažko postihnutých,“ dopĺňa Beňa.

Niektorým vodičom chýba aj základná ohľaduplnosť. Foto: Ľuboš Pilc
Parkovanie Niektorým vodičom chýba aj základná ohľaduplnosť.

Na slovenskom internete raz kolovala fotografia luxusnej limuzíny pred nitrianskym hypermarketom, ktorej šofér neparkoval na jednom mieste pre vozičkára, ale rovno na viacerých.

Slušnosť nevymizla

Pri rezervovaných parkovacích miestach, za ktoré si vodiči platia, sa inak odhaľuje povaha niektorých domasedov. Mestskí policajti vo viacerých mestách často dostávajú telefonáty, že na vyhradenom mieste parkuje úplne iné auto ako zvyčajne. „Toto však môžeme riešiť, až keď nám to nahlási sám majiteľ, a nie hocikto, kto to vidí z okna,“ vysvetľuje Pleva. Navyše tieto „okaté“ príklady drzého parkovania majú niekedy ľahké a pritom neočakávané vysvetlenie. „Nájomca miesta išiel na dovolenku, a tak v dobrej vôli ponúkol svoje rezervované miesto susedovi. Slušnosti je naozaj málo, ale nevymizla,“ dopĺňa hovorca mestskej polície hlavného mesta.

Ako zvýšiť počet parkovacích miest

Jednosmerky

V mnohých mestách je to najúčinnejší a neraz jediný spôsob, ako zväčšiť možnosti na parkovanie. V niektorých prípadoch sa môže zvýšiť počet miest až o polovicu. S jednosmerkami sú však spojené problémy s organizáciou dopravy.

Nakresliť čiary

Lacné a efektívne riešenie. Na podaktorých sídliskách parkovacie miesta nie sú vôbec vyznačené. A tak potom záleží len na šoféroch, koľko sa ich pomestí pred paneláky. Niektorí parkujú „naširoko“, či už pre lenivosť alebo zo strachu, aby im niekto nepoškriabal auto. Čiary nakreslené na zemi by mali väčšinu takýchto šoférov usmerniť.

Parkovacie domy

Sú asi najlepším riešením na prepchaté ulice. Háčik je však v peniazoch. Mestá často tvrdia, že na ich stavbu nemajú peniaze a treba nájsť investora. Ten zas musí vymyslieť spôsob, ako sa mu investícia vráti. A tak sa parkovací dom postaví až spolu s obchodným centrom…

Ohľaduplnosť

Šofér by sa mal pri parkovaní pozerať okolo seba. Mal by dbať o to, aby nechal dosť priestoru okolo – aby aj iní mohli vyjsť z auta či z áut vedľa. Často stačí auto zaparkovať len pekne rovno. Je tiež dobré sklápať zrkadlá, aby sa šoféri dostali pohodlnejšie k dverám. Nezabúdajte tiež parkovať so zaradenou rýchlosťou a zaťahovať ručnú brzdu.

1 debata chyba
Články podľa značiek