Česi otvoria tri vodíkové ‘čerpačky‘. Stavať chcú aj na Slovensku

Slovensko nemá zatiaľ ani jednu jedinú vodíkovú čerpaciu stanicu pre autá s palivovými článkami. Zmeniť by to mohla česká spoločnosť Bonett.

28.09.2020 16:00
debata
Prvé tri verejné vodíkové stanice vzniknú vďaka... Foto: Bonett
Vodíková čerpacia stanica Prvé tri verejné vodíkové stanice vzniknú vďaka Bonettu v Prahe, v Brne a v Litvínove na „čerpačkách“ siete Benzina.

Presadeniu áut s palivovými článkami bráni nedostatočná sieť vodíkových čerpacích staníc. Naši západní susedia na tom však už pracujú. V pláne sú prvé tri verejné plniace stojany s vodíkom pre autá. Na čerpacích staniciach značky Benzina, z holdingu Unipetrol, ich v Prahe na Barrandove, v Litvínove a v Brne postaví spoločnosť Bonett. V Prahe a Litvínove sa začnú stanice stavať ešte tento rok a hotové budú v tom budúcom. Nasledovať má inštalácia vodíkového stojanu na čerpacej stanici na Gaštanovej ulici v Brne. Uviedol to hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl. Zmluvu o výstavbe podpísali šéf Unipetrolu Tomasz Wiatrak a člen predstavenstva Bonettu Václav Holovčák.

„Teší ma, že po náročnom procese príprav môžeme konečne začať stavbu prvých troch vodíkových plniacich staníc v Českej republike. Vo výberovom konaní zvíťazila spoločnosť Bonett, čo posvätilo aj ministerstvo dopravy Českej republiky,“ uviedol Wiatrak. Unipetrol podľa neho plánuje začatie obstarávania na výber dodávateľa ďalších dvoch projektov, a to v Plzni na Nepomuckej ulici a v Prahe na diaľnici D10 v smere na Mladú Boleslav.

Podľa Kaidla fungovala v Česku doteraz iba jediná neverejná plniaca stanica na vodík v Neratoviciach, ktorá od roku 2009 slúžila pre autobusy tamojšej verejnej dopravy. Vodík je podľa neho populárny predovšetkým v Spojených štátoch amerických, Japonsku a Nemecku. „V susednom Nemecku fungovalo ku koncu minulého roka už 87 plniacich staníc na vodík. Celosvetovo bolo ku koncu roka 2019 v prevádzke 432 vodíkových plniacich staníc, pričom 330 z nich je otvorených pre verejnosť,“ povedal hovorca.

Čerpacie stanice Benziny v Prahe a v Litvínove budú podľa firmy zásobované vodíkom, ktorý vzniká pri spracovaní ropy v rafinériách Unipetrolu v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou. Unipetrol sa zároveň zaoberá konkrétnymi projektmi efektívnej výroby vodíka z alternatívnych zdrojov, teda bez uhlíkovej stopy, napríklad elektrolýzou vody s využitím elektrickej energie získanej z fotovoltických článkov, uviedol Kaidl.

Riaditeľ Benziny Marek Zouvala už v roku 2017 v rozhovore s ČTK uviedol, že spoločnosť chce byť v stavbe vodíkových „púmp“ v Česku lídrom. Uviedol vtedy, že cena novej vodíkovej stanice je zhruba milión eur, podobne ako pri klasickej benzínovej stanici. Ministerstvo dopravy predvlani uviedlo, že v Česku by do roku 2023 mohlo vzniknúť šesť až osem čerpacích staníc na vodík.

„Vybudovali sme už stovky staníc na alternatívne palivá, desiatky ich sami prevádzkujeme, ale úspech v takomto prestížnom vodíkovom tendri je pre nás tou najvyššou métou. Radi by sme na tento projekt nadviazali ďalšími vodíkovými aktivitami nielen v ČR, ale aj v Poľsku a na Slovensku,“ uviedol Holovčák z Bonettu. Skupina Bonett totiž pôsobí na českom, poľskom aj slovenskom trhu. Firma prevádzkuje 43 staníc na stlačený zemný plyn (CNG) a má 15-percentný podiel na predaji CNG v Českej republike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodík #vodíkové autá #Benzina #Bonett #vodíková čepacia stanica #H20
Články podľa značiek