Zlozvyky okrádajú o bezpečnosť

Aj vy stíhate viacero činností naraz? Pri šoférovaní sa najete, napijete, zapálite si cigaretu?

25.07.2011 06:04
Telefonovanie Foto:
K najčastejším zlozvykom patrí telefonovanie za volantom.
debata (1)

Alebo máte v aute pri presune za pracovnými povinnosťami druhú kanceláriu, kde, aby ste nestrácali čas, stíhate telefonovať, esemeskovať či podiskutovať si s kolegami? Sú to zlozvyky, ktoré si často možno ani neuvedomujete, lebo sa stali pri šoférovaní samozrejmosťou. Pravdou je, že odpútavajú pozornosť vodiča. V tom lepšom prípade si koledujete o pokutu, lenže nesústredenosť môže spôsobiť nehodu na ceste. Stačí chvíľková nepozornosť, ktorá môže mať tragické následky.

Telefonovanie, esemeskovanie, jedenie, pitie, fajčenie, u žien líčenie či prílišná diskusia so spolujazdcami patria asi k najčastejším zlozvykom vodičov. Pretože sa robí viacero vecí naraz a vodiči sa nesústredia, nevenujú sa naplno šoférovaniu auta. Zazvoní telefón, tak ho zdvihnú. ,,Niekedy si to ani neuvedomujú, robia to automaticky. Ako napríklad telefonovanie, esemeskovanie či maľovanie u žien. Proste je to činnosť, o ktorej si myslia, že ju v pohode zvládnu, že sú skúsení vodiči, ktorí už majú čosi najazdené. Však nakoniec to už zvládli možno tisíckrát a nič sa nestalo. Lenže pri tom ďalšom telefonáte, v tom tisícprvom prípade, to už tak dopadnúť nemusí," upozorňuje šéf Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

Stačí pár sekúnd nepozornosti

Podľa vyhlášky sa má vodič plne venovať vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke. „Naozaj to znamená, že vodič by nemal robiť nič iné, čo nesúvisí s vedením vozidla. Pretože všetko, čo odpútava pozornosť, aj dvoj-, trojsekundové odpútanie pozornosti, môže mať mnohokrát tragické následky,“ hovorí Palčák. Ak vodič ide osemdesiatkou alebo deväťdesiatkou, prejde za pár sekúnd niekoľko desiatok metrov. „Čím väčšia rýchlosť, tým častejšie aj sekunda môže rozhodovať o živote a smrti pri nedobrzdení, keď vám niekto vbehne do cesty,“ dodáva. Ak sa vodič nevenuje len šoférovaniu, predĺži sa reakčný čas, ktorý je veľmi dôležitý. Dôležitý je čas a to, ako rýchlo a kedy vodič na aktuálnu situáciu zareaguje.

Vo vyhláške sa tiež uvádza, že vodič nesmie používať telefónny prístroj alebo vykonávať inú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla. Pokuta, ktorú mu môže polícia za takýto priestupok dať, je 60 eur. Telefonovanie je možné akurát s použitím handsfree súpravy.

Ešte horšie ako telefonovanie počas jazdy je podľa odborníkov esemeskovanie. Vodič pozerá na displej a to odláka jeho pozornosť od toho, čo sa deje na ceste, ešte viac. Aj šoférovanie iba jednou rukou je vlastne zlozvyk, upozornil Palčák, pretože vodič by mal mať z pohľadu bezpečnosti obidve ruky na volante.

Bezpečnostné pasy, agresívna jazda

Prekročenie rýchlosti, agresívna jazda, nedodržiavanie vzdialenosti za vozidlami. Ďalšie nebezpečné zlozvyky. Práve v lete pribúdajú na cestách agresívni vodiči, ktorí ohrozujú nielen seba. Prevládajú najmä medzi mladšími ročníkmi. A iný zlozvyk – používanie bezpečnostných pásov či skôr ich nepožívanie je typický zase pre vodičov nad 55 rokov. Sankcie za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti môžu byť od 10 do 650 eur. Za nepripútanie bezpečnostným pásom 60 eur. „Zapínanie pásu sa podceňuje, najmä na kratších trasách a v meste. Následky niektorých nehôd, ktoré sa potom stanú, by nemuseli byť také vážne, keby bol vodič pripútaný,“ hovorí Palčák.

„Ak by sa vodič za volantom svojimi zlozvykmi dopúšťal priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, hrozí mu za priestupok pokuta. Najčastejšie sa vodiči dopúšťajú priestupku prekročením najvyššej dovolenej rýchlosti či spôsobom svojej jazdy, pri predchádzaní alebo nedaním prednosti v jazde. Vodiči tiež často nepoužívajú bezpečnostné pásy, obsluhujú telefón za volantom a vozidlo majú v zlom technickom stave,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Ak teda nechcete ako vodiči dotovať štátnu kasu vlastnými peniazmi, ktoré vrazíte do pokút, mali by ste sa zlozvykov zbaviť. Najlepšie je vôbec si ich neosvojiť.

Pokuty

  • za prvý štvrťrok 2011 dopravná polícia zistila 90-tisíc priestupkov
  • za celý minulý rok bolo zistených viac ako 360-tisíc priestupkov

Najčastejšie zlozvyky vodičov:

  • prekročenie povolenej rýchlosti
  • nedodržanie vzdialenosti za vozidlom
  • nepoužívanie bezpečnostných pásov
  • nesprávne predchádzanie
  • telefonovanie bez handsfree súpravy
  • esemeskovanie
  • nadmerná diskusia so spolujazdcom
  • jedenie a pitie
  • u žien líčenie
1 debata chyba
Články podľa značiek