Cestári opravia štyri zničené cesty po zosuvoch pôdy

Vláda len včera schválila peniaze na opravu cesty II. triedy medzi Muráňom a Prednou Horou a dnes prišlo ministerstvo dopravy s informáciou, že sa opravia štyri kľúčové cesty, poškodené po povodniach, respektíve zosuvoch pôdy.

29.10.2020 14:00
debata
zväčšiť Z eurofondov opravia štyri kritické úskey ciest... Foto: Robo Hakl, Pravda
zosuv pôdy, Košice Z eurofondov opravia štyri kritické úskey ciest v Popradskom a Košickom kraji.

Cestu medzi Muráňom a prednou ešte v júli poškodila prívalová voda na niekoľkých úsekoch a stala sa neprejazdnou. Obchádzky merajú niekoľko desiatok kilometrov. Banskobystrická župa síce na túto opravu nedostane avízovaných 9 miliónov a ani vyrokovaných 7,5 milióna, čo je konečná suma, za ktorú ju možno opraviť.

Na opravu dostanú len 5 miliónov, zvyšné náklady odporúča vláda hradiť zo zdrojov krajskej samosprávy. Kraj bude musieť spolufinancovať opravu z rozvojového úveru, ktorý poslanci pôvodne schválili na opravu dlhodobo poddimenzovaných ciest II. a III. triedy a zariadení sociálnych služieb.

Od polovice októbra už poškodený úsek opravuje spoločnosť Skanska SK. Stavba je rozdelená na dve etapy, pričom cieľom prvej je sprejazdnenie cesty v jednom profile, čo má byť zrealizované do konca roka. Celkové dokončenie cesty v obidvoch profiloch má byť v septembri 2021.

A ktoré sú ďalšie cesty, ktoré sa už budúci rok v rámci schváleného projektu v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra dočkajú opravy? Ide o cesty na východnom Slovensku v Prešovkom a Košickom kraji s celkovou dĺžkou približne 8,3 kilometrov. Konkrétne sú to úseky :

  1. I/67 Dobšinský kopec, zosuv (dĺžka 4,617 km)
  2. I/67 Nižná Slaná, zosuv (dĺžka 2,650 km)
  3. I/68 Mníšek nad Popradom – Hraničné (dĺžka 0,690 km)
  4. I/74 Ubľa, zosuv (0,268 km)

Vo všetkých prípadoch ide o odstránenie nevyhovujúceho technického stavu ciest s množstvom výlkov, havarijného stavu oporných múrov, nefunkčného odvodnenia a zlého až havarijného stavu priepustov, množstva trhlín na vozovke. Celkovo pôjde na ich opravy z eurofondov 18 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zosuv pôdy #oprava ciest
Články podľa značiek