Zimná údržba diaľnic štartuje. Sypače radšej nepredbiehajte!

Národná diaľničná spoločnosť informovala, ako bude tento rok vyzerať zimná údržba diaľnic a rýchlostných ciest .

04.11.2020 12:00
debata
NDS tvrdí, že na prichádzajúcu zimu je... Foto: Wintercar
Auto - zima NDS tvrdí, že na prichádzajúcu zimu je pripravená dobre.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) plánuje v priebehu tejto zimy nasadiť na rýchlostné cesty a diaľnice 277 rôznych mechanizmov, z toho 169 sypačov. Okrem toho bude mať k dispozícii 41 nakladačov, 22 snehových fréz, 21 traktorov, z toho 15 s radlicou a šesť sypačov. Pluhom bude vybavených aj 13 nákladných vozidiel a desať ich bude slúžiť na odvoz snehu. NDS má k dispozícii aj jeden gréder, teda ťažký mechanizmus do extrémnych situácií.

Pokiaľ ide o ich rozmiestnenie, najviac ich je alokovaných v Mengusovciach (29), v Košiciach a vo Zvolene ich bude 27. Pokiaľ ide o materiál, tak aktuálne má NDS v skladoch až 59 052 ton posypovej soli do mínus 6 stupňov Celzia a 755 ton posypovej soli do mínus 34 stupňov Celzia. Minulý rok sa zo “slabšej” soli napríklad minulo necelých 21 tisíc ton, no predošlá zima bola takmer “bezsnehová”. Aká bude tá prichádzajúca, môžeme zatiaľ len hádať.

NDS rozloží na cestách I. triedy a diaľniciach... Foto: NDS
údžba ciest, cesta, cesta v zime, snehové zábraqny NDS rozloží na cestách I. triedy a diaľniciach 76 kilometrov protisnehových zábran a 8 kilometrov protisnehových bariér.

Na základe štúdií Výskumného ústavu dopravného a skúseností stredísk z predchádzajúcich zimných období určila NDS zoznam komplikovaných úsekov, kde terén v kombinácii s nepriaznivým počasím negatívne ovplyvňuje situáciu na cestách. Na nich rozloží takmer 76 kilometrov protisnehových zábran a 8 kilometrov protisnehových bariér.

A jedna dôležitá rada pre vodičov. Štandardne je predbiehanie pracujúcich sypačov zakázané, hrozí totiž šmyk na bočnej vrstve odpluhovaného snehu. Existuje však jedna výnimka. Posýpacie vozidlá sú vybavené v zadnej časti signalizačným zariadením. Blikajúca šípka ma ňom signalizuje, že predbiehanie je možné v pruhu, kam šípka smeruje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #údržba ciest
Články podľa značiek