Na východe Slovenska opravia do jesene všetky cesty I. triedy

Opravy ciest prvej triedy v celkovej dĺžke okolo 100 kilometrov budú spolufinancované z európskych peňazí cez Operačný program Doprava.

04.08.2011 14:35
Cesta Foto:
Opravu 100 km ciest na východe Slovenska nám zaplatí EÚ.
debata

Projekt obnovy ciest 1. triedy pokračuje podľa ministerstva dopravy rýchlym tempom aj napriek nepriaznivému letnému počasiu. Rekonštrukčné práce na nevyhovujúcich úsekoch frekventovaných ciest, z ktorých sa 70 percent nachádza na východnom Slovensku, by mali byť ukončené do začiatku nového školského roku. Ako informovalo ministerstvo dopravy, opravy ciest v celkovej dĺžke takmer 100 kilometrov bude spolufinancovať z eurofondov v rámci Operačného programu Doprava.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja minulý týždeň uskutočnilo kontrolu realizácie projektu. „Práce na dvadsiatich úsekoch na východnom Slovensku pokračujú podľa stanoveného harmonogramu, aj keď postup prác komplikuje daždivé počasie,“ uviedol rezort dopravy. Najviac zanedbané úseky ciest prvej triedy na rekonštrukciu boli vybrané na základe štúdie kritických nehodových lokalít, ktorú vypracovala Slovenská správa ciest v spolupráci s oddelením bezpečnosti cestnej premávky na ministerstve dopravy.

„Cesty 1. triedy si naozaj zaslúžia mimoriadnu pozornosť a primeranú podporu, čo dokazujeme aj dvoma tohtoročnými projektmi na ich opravu,“ uviedol minister dopravy Ján Figeľ. V nevyhovujúcom stave je vyše tisíc kilometrov ciest 1. triedy a viac než 130 mostov na týchto cestách. Na jeseň sa začne v rámci ďalšieho projektu z eurofondov opravovať 40 cestných mostov a ďalšie úseky ciest 1. triedy v dĺžke 500 kilometrov, najmä na strednom Slovensku.

„Ďalšie projekty by mali smerovať k tomu, aby sme v relatívne primeranom čase, teda v tomto a v budúcom roku, urobili z tých tisíc kilometrov takmer nezjazdných ciest cesty 1. triedy,“ dodal Figeľ. Obnova ciest podľa neho prináša aj pracovné príležitosti do regiónov Slovenska s vysokou nezamestnanosťou.

Cesty na východnom Slovensku rekonštruuje stavebná spoločnosť Eurovia SK, a.s. so sídlom v Košiciach. V Košickom samosprávnom kraji opraví päť úsekov ciest v dĺžke 15,4 kilometra a v Prešovskom kraji 15 úsekov ciest v dĺžke 54,8 kilometra spolu za 5,74 mil. eur. Päť cestných úsekov v Trnavskom a Nitrianskom kraji v celkovej dĺžke 7,6 kilometra opravujú stavebné spoločnosti Cesty Nitra, a.s. a Inžinierske stavby, a.s. Košice za vyše 819 tis. eur. Tri úseky ciest v Banskobystrickom kraji v dĺžke deväť kilometrov opravuje spoločnosť Strabag, s.r.o. za 899 tis. eur. Táto firma opraví aj 11,4 kilometra ciest v Žilinskom a Trenčianskom kraji za 1,11 mil. eur.

debata chyba
Články podľa značiek