VW Passat sedan skončí. Ostane len ‘bratislavské‘ kombi

Ešte pred pár rokmi sa zdalo nemysliteľné, že by Volkswagen ukončil výrobu Passatu. Jednej z jeho ikon, ktorá je na linkách 47 rokov. Ten čas však prichádza. To napriek tomu, že v Bratislave vyrastie nová hala na výrobu novej generácie.

02.12.2020 16:00
debata (2)
VW Passat sedan je na odpis.  Súčasná generácia... Foto: Volkswagen
Volkswagen Passat 2015 VW Passat sedan je na odpis. Súčasná generácia nástupcu nedostane. Na linkách bude pokračovať len kombi Variant.

Automobilový priemysel sa mení rýchlosťou svetla. Stojí za tým zmena orientácie zákazníkov smerom k SUV a automobiliek smerom k nútenej elektromobilite. To sa čoskoro odzrkadlí aj na ponuke. Dni zrátané bude mať množstvo modelov, ktoré patrili ešte prednedávnom k pilierom prosperity. Volkswagen Passat nevynímajúc. Podľa informácií webu Automotive News Europe skutočne nemecká automobilka plánuje jeho koniec. Zatiaľ vo verzii sedan. Takže z liniek novej haly, ktorá vyrastie v Bratislave, bude od roku 2023 schádzať výlučne kombi Variant.

Ako je vôbec možné, že VW „odpíska“ jednu zo svojich ikon, ktorá je tu s nami od roku 1973? Jednoducho, Passat, zvlášť sedan, patrí podľa automobilky, ktorá vsadila na elektrické autá, do „fosílnej epochy“. Jeho predaje sú síce v porovnaní s konkurenciou stále silné, ale roky klesajú. Kým v najlepších časoch si dokázal nájsť aj viac ako 300 000 zákatníkov, vlani to bolo v Európe len 124 500. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa malo čosi zmeniť. Aj preto bude nová generácia viac spriaznená so Škodou Superb. Volkswagen tým ušetrí a prostriedky radšej ich investuje do nástupcu s elektrickým pohonom.

Ten by mal vychádzať zo štúdií ID. Vizzion a ID. Space Vizzion, postavených na čisto elektrickej platforme MEB. Slovensko tak získa produkt, na ktorom už nemeckej automobilke až tak nezáleží. Epocha Passatu sa končí, rovnako ako skončila epocha Beetle a čoskoro aj „doba golfová“, nahradená novým ID.3. A takmer isté je, že nástupcu nedostanú už ani modely VW Arteon a novučičký Arteon Shooting Brake. Škoda Superb sa naproti tomu v ponuke udrží v oboch karosárskych verziách – liftback a kombi. Ale má byť o čosi „skromnejšia“, aby nekradla zákaníkov Passatu. Superb budú vyrábať spolu s Passatom Variant v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Passat
Články podľa značiek