Scania: Je náraz do elektrického kamióna nebezpečnejší? Crashtest dáva odpoveď

Elektrifikácia preniká aj do sveta nákladných áut. To ale znamená aj nové riziká. Napríklad pri kolízii s osobným autom. Ako sa bude správať batériový paket po priamom zásahu? To zisťovala Scania. A obetovala jeden ťahač a jeden VW Golf.

03.12.2020 12:00
debata (2)
Crashtest VW Golf s elektrickým kamiónom... Foto: Scania
Scania - crash test elektrického kamióna Crashtest VW Golf s elektrickým kamiónom dopadol presne tak, ako naznačili počítačové simulácie. Batérie odolali poškodeniu, čo znamená nižšie riziko pre posádku osobného auta.

Koncern VW sa rúti do elektrickej éry. Mimo nie je ani jeho divízia nákladných áut Scania. Čoskoro uvedie na trh elektrickú novinku s piatimi až deviatimi batériovými modulmi, ktoré budú mať maximálnu kapacitu 300 kWh. To je trojnásobok kapacity Tesly S. Vďaka tejto energii dokáže absolvovať 250 km jazdy. Scania však myslí nielen na technické parametre, ale aj na bezpečnosť. Elektrický pohon totiž otvárajú v tomto smere celkom nové otázky. Napríklad, či pri kolízii osobného auta, ktoré zasiahne batériový blok kamióna, nedôjde k požiaru?

Presne to sa Scania snažila zistiť crashtestom jej elektrickej novinky s Volkswagenom Golf. Tvrdí, že hoci urobila množstvo počítačových simulácií, žiadna z nich nedokáže plne zastúpiť reálny náraz. „Pretože chceme, aby bol test čo najautentickejší, pri náraze sme použili skutočné auto, ktoré vyvíja na konštrukciu oveľa väčšiu silu, ako pohyblivá bariéra,“ vysvetľuje Mikael Littmann, vedúci mechanických testov spoločnosti Scania. A dodáva, že výsledky tohto nárazu, ktorý sa odohral v priebehu sekundy, ukázali správnosť pôvodných výpočtov, ktoré trvali celé mesiace.

Scania navrhla ochranu batériového bloku tak, aby sa kinetická energia mohla šíriť po celej štruktúre chrániacej akumulátory a odvádzala ju od kritických zón. Po teste Scania demontovala batériové bloky, aby ich skontrolovala. Nielenže nedošlo k požiaru, ale dokonca ani k porušeniu žiadneho z článkov batérií. To dokazuje, že elektrické kamióny nemusia predstavovať pre iných účastníkov premávky väčšie riziko pri haváriách, ako predstavujú tie konvenčné so spaľovacími motormi. Škoda len, že Scania nezverejnila rýchlosť, akou Golf narazil do elektrickej Scanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Scania #crashtest
Články podľa značiek