Diaľnica D1 oslavuje 40. Dokončená vlastne nikdy nebola

Diaľnica D1 bola dlhý čas jedinou diaľničnou tepnou v bývalom Československu. V nedeľu 8. novembra uplynulo 40 rokov odvtedy, čo boli otvorené jej posledné chýbajúce úseky na ceste z Prahy do Bratislavy.

11.12.2020 18:00
debata (8)
Diaľnica D1 sa po desaťročiach príprav a... Foto: SPN
Doprava - rýchlosť Diaľnica D1 sa po desaťročiach príprav a výstavby stala dopravnou chrbticou niekdajšej federácie.

Začiatok výstavby diaľnice bol schválený už pred druhou svetovou vojnou – 4. novembra 1938 – a predpokladalo sa, že spojí Prahu s Podkarpatskou Rusou. Prvé stavebné práce začali 2. mája 1939, ale počas vojny sa zastavili. Neskôr boli v obmedzenom rozsahu obnovené, ale v roku 1950 opäť zastavené. V apríli 1963 schválila československá vláda koncepciu dlhodobého rozvoja cestnej a diaľničnej siete, ktorá mala mať celkovo 1 711 kilometrov vrátane Slovenska.

Konkrétne išlo o úsek diaľnice D2 Brno – Bratislava v dĺžke 117 kilometrov. Budovanie diaľnic sa obnovilo 8. septembra 1967 odštartovaním stavby D1 Praha (Spořilov) – Čestlice, pričom prvý diaľničný úsek v bývalom Československu otvorili 12. júla 1971 medzi Prahou a Mirošovicami v dĺžke 21,3 kilometra. Slovenský úsek diaľnice D2 Bratislava – Malacky sa začal stavať 1. apríla 1969. Dialo sa tak súbežne s výstavbou diaľnice D1, cieľom bolo spojiť v roku 1980 Prahu, Brno a Bratislavu. Stalo sa tak 8. novembra 1980, keď bola otvorená diaľnica v dĺžke 317 kilometrov.

Ešte predtým uviedli 5. novembra 1973 do prevádzky prvý úsek autostrády medzi Bratislavou a Malackami. Išlo zároveň o prvý diaľničný úsek na Slovensku. V súčasnosti je D2 druhá najdlhšia a jediná úplne dokončená slovenská diaľnica, ktorá je napojená nielen na českú, ale aj na maďarskú a prostredníctvom diaľnice D4 aj na rakúsku diaľničnú sieť. Najdôležitejšou dopravnou tepnou na Slovensku je nekonečný príbeh nedostavanej diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami. Podľa hovorkyne Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Evy Žgravčákovej je v súčasnosti dĺžka diaľničnej siete na Slovensku 498 kilometrov a 228 kilometrov rýchlostných ciest.

„Tento rok odovzdáme do prevádzky diaľničné úseky D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec a D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka s tunelmi Ovčiarsko a Žilina. Na budúci rok odovzdáme do prevádzky úseky D1 Prešov, západ – Prešov, juh s tunelom Prešov a R2 Mýtna – Tomášovce. Samozrejme, akcelerovať budú práce na úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové, kde je aktuálne pozastavená výstavba a zhotoviteľa hľadáme prostredníctvom verejnej súťaže. Našou ambíciou je, aby bol tento úsek, mimoriadne potrebný pre motoristickú verejnosť, sprevádzkovaný do konca roka 2023,“ spresnila Žgravčáková.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #jubileum #doprava a logistika
Články podľa značiek