McLaren si do budúcna verí. Pandémia dala tento rok automobilke zabrať

Britská automobilová značka McLaren Group je optimistická k svojim vyhliadkam, hoci pandémia nového koronavírusu výrazne poškodila jej tohtoročné zisky.

13.12.2020 16:51
debata

Výsledky McLarenu v 3. kvartáli síce v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástli o 60 %, no v medziročnom porovnaní sa prepadli o 61 %. Divízia McLaren Automotive je z hľadiska tržieb najdôležitejšou súčasťou skupiny.

„Pohľad na McLaren ukazuje, že máme vysoko ziskové a finančne prínosné podnikanie," cituje výkonného riaditeľa Paula Walsha agentúra Reuters pri príležitosti oznámenia, že americký investor MSP Sports Capital prevezme väčšinový podiel v jeho tíme Formuly 1.

„Áno, zažili sme dočasné prepady ako všetky spoločnosti počas pandémie, ale už vidíme signály zotavenia dopytu. Pravdepodobne k tomu prispieva aktivita v Ázii, no vidím rovnaké náznaky v Európe a perspektívne aj v USA. Preto sme optimistickí k vyhliadkam divízie Automotive."

Väčšinový podiel v skupine McLaren, ktorej súčasťou sú divízie sériových (automotive) i pretekárskych vozidiel (racing) a divízia aplikovanej technológie, vlastní bahrajnský investičný fond Mumtalakat.

„Teraz sme podstatne zabezpečili racing. Preto skupina McLaren nemusí mať obavy z hotovostných požiadaviek na nasledujúce dva až tri roky. To je základ, ktorý nám táto transakcia prináša," povedal Walsh.

Podľa neho nová dohoda neovplyvní plány na predaj a prenájom hlavného globálneho sídla v britskom Wokingu. „Musíme refinancovať náš dlh. Nemám rád vysokú zadlženosť, takže ak predajom a prenájmom môžeme získať podstatný kapitál a zostať tu, prečo by sme to neurobili?“, dodal Walsh.

debata chyba
Viac na túto tému: #McLaren #pandémia #zisky
Články podľa značiek